StoryEditorWiadomości rolnicze

Dobre prognozy dla rynku trzody chlewnej

29.12.2016., 13:12h
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w ciągu pierwszych trzech kwartałów br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich prawie 3 mln ton wieprzowiny (o 30% więcej niż w tym samym czasie 2015 roku).

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miało mięso mrożone (51%) oraz podroby i słonina (41%), których wysłano odpowiednio o 50% i 21% więcej niż rok wcześniej. Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa o 20% oraz żywca wieprzowego aż o 55%. Poziom wywozu stopniowo obniżał się od sierpnia br. ze względu na spadek popytu ze strony Chin i wyższe dostawy tańszej wieprzowiny z USA i Brazylii. We wrześniu dynamika zwyżki unijnej wysyłki wyniosła już tylko 6% w skali roku i była najniższa od początku tego roku.

Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona istotnych eksporterów wszystkie kraje zanotowały znaczące wzrosty wywozu. Pozwoliło to na złagodzenie presji podażowej na unijnym rynku wieprzowiny i wzrost cen zapoczątkowany wiosną. Największymi importerami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do września tego roku były Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Południowa i Filipiny. Chiny zakupiły o 83% więcej unijnych produktów wieprzowych niż w pierwszych trzech kwartałach 2015 roku, kiedy było to 1,4 mln ton. Taki rekordowy eksport był spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. Analitycy szacują, że wysoki popyt ze strony Chin utrzyma się przez cały 2017 rok.

Jak wynika ze wstępnych danych, Polska w pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 roku wyeksportowała w sumie 324,5 tys. ton nieprzetworzonego mięsa wieprzowego, czyli o 8% więcej niż w porównywalnym okresie 2015 roku oraz o 17%  więcej niż w takim samym czasie dwa lata temu.

Od czerwca zwiększają się ceny trzody chlewnej w Unii Europejskiej. Wynika to między innymi z tego, że produkcja wieprzowiny w UE jest obecnie znacznie niższa niż przed rokiem. W lipcu i w sierpniu zwyżka cen wyniosła odpowiednio 12% i 14%. We wrześniu cena świń klasy E była na poziomie 165,65 euro/100 kg wagi poubojowej i była o 13% wyższa niż rok wcześniej. W kolejnych tygodniach października malała o 2–3% i w rezultacie cena miesięczna wyniosła 159,36 euro/100 kg. Co prawda była ona nadal o 12% wyższa niż rok wcześniej, ale o 4% niższa niż we wrześniu. Jej spadek jest normalnym o tej porze roku spadkiem sezonowym. Jeszcze głębszy sezonowy spadek cen trzody dotyczył Niemiec, w których w październiku cena obniżyła się o 6% w stosunku do września, podczas gdy w październiku 2015 roku w stosunku do września spadła o 2%.

W Polsce, podobnie jak w całej Unii Europejskiej, w październiku ceny świń spadały z tygodnia na tydzień. Na początku października cena skupu wynosiła 5,45 zł/kg, ale tracąc po 3% tygodniowo, w tygodniu kończącym się 23 października wyniosła tylko 4,95 zł/ kg. W rezultacie średnia cena w październiku zawierała się w przedziale 5,10–5,20 zł/kg (wyższa o 11–13% w stosunku do października 2015 roku).

W następnych miesiącach nadchodzącego roku ceny trzody powinny być wyższe niż rok wcześniej, choć skala ich wzrostu może być niższa od oczekiwanej.

Dominika Stancelewska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 05:04