StoryEditorOgród

Jak przygotować sekator do nowego sezonu?

08.02.2019., 16:02h
Zanim ruszymy do ogrodu wykonać korektę drzew i krzewów owocowych czy ozdobnych, sprawdźmy stan narzędzi. Ostry i sprawny sekator to podstawa prawidłowo wykonanego zabiegu. I nie ma tu znaczenia, jakiego rodzaju to sprzęt – z ostrzem mijającym czy kowadełkowym.
Jeśli jesteśmy w posiadaniu nowego sekatora, jest on już fabrycznie przygotowany do cięcia. Jeśli zaś sprzęt ma już kilka lat, warto się nim zainteresować. Zanim go wyrzucimy, by nabyć nowy, może wystarczy oczyścić i naostrzyć.

W sekatorze mijającym mechanizm składa się z ostrza tnącego i piętki umieszczonej po przeciwległej stronie. Piętka jest gładko zakończona i służy tylko do oparcia odcinanego pędu. W tym sekatorze ostrzymy tylko stronę zewnętrzną ostrza.

W przypadku sekatora kowadełkowego ostrze nie mija się z kowadełkiem, lecz się na nim opiera. W tym sekatorze ostrzymy ostrze z obu stron.

Do ostrzenia wybieramy metalowy pilnik o jak najmniejszej gradacji lub kamienną osełkę – taką, jakiej używamy do ostrzenia kosy. Przykładamy do ostrza pod kątem 45 stopni i przeciągamy po nim w jednym kierunku, czyli od ostrza na zewnątrz. Nie wracamy po ostrzu. Jest to niezwykle istotne, gdyż przeciągając osełką w obie strony, poszarpiemy ostrze i je uszkodzimy. Kończymy pracę, gdy ostrze jest równe i ostre, co czasem może zająć nawet kilkadziesiąt minut. Po czyszczeniu i ostrzeniu warto naoliwić ruchome części.

Małgorzata Wyrzykowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 03:36