Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak przygotować sekator do nowego sezonu?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 10.02.2019r.

Zanim ruszymy do ogrodu wykonać korektę drzew i krzewów owocowych czy ozdobnych, sprawdźmy stan narzędzi. Ostry i sprawny sekator to podstawa prawidłowo wykonanego zabiegu. I nie ma tu znaczenia, jakiego rodzaju to sprzęt – z ostrzem mijającym czy kowadełkowym.

Jeśli jesteśmy w posiadaniu nowego sekatora, jest on już fabrycznie przygotowany do cięcia. Jeśli zaś sprzęt ma już kilka lat, warto się nim zainteresować. Zanim go wyrzucimy, by nabyć nowy, może wystarczy oczyścić i naostrzyć.

r e k l a m a

W sekatorze mijającym mechanizm składa się z ostrza tnącego i piętki umieszczonej po przeciwległej stronie. Piętka jest gładko zakończona i służy tylko do oparcia odcinanego pędu. W tym sekatorze ostrzymy tylko stronę zewnętrzną ostrza.

W przypadku sekatora kowadełkowego ostrze nie mija się z kowadełkiem, lecz się na nim opiera. W tym sekatorze ostrzymy ostrze z obu stron.

Do ostrzenia wybieramy metalowy pilnik o jak najmniejszej gradacji lub kamienną osełkę – taką, jakiej używamy do ostrzenia kosy. Przykładamy do ostrza pod kątem 45 stopni i przeciągamy po nim w jednym kierunku, czyli od ostrza na zewnątrz. Nie wracamy po ostrzu. Jest to niezwykle istotne, gdyż przeciągając osełką w obie strony, poszarpiemy ostrze i je uszkodzimy. Kończymy pracę, gdy ostrze jest równe i ostre, co czasem może zająć nawet kilkadziesiąt minut. Po czyszczeniu i ostrzeniu warto naoliwić ruchome części.

Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a