r e k l a m a

Partner serwisu

Sałata łodygowa "głąbik krakowski" – jak uprawiać?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 29.06.2019r.

We Francji zawsze uważano, że sałata jest czymś dla intelektualistów, toteż Francuzi nazywają ją zielem filozofów albo rośliną mądrości. W uprawie jest wiele form sałaty, dominują odmiany sałaty głowiastej masłowej, głowiastej kruchej, tzw. lodowej, a także ostatnio spotykane odmiany sałaty liściowej o czerwonych, zielonych czy kędzierzawych liściach zebranych w rozety.

Czym jest głąbik krakowski?

Nietypowa i mało znana jest sałata łodygowa, zwana też szparagową. W końcu XIX wieku była masowo uprawiana w okolicach Krakowa i nosiła wdzięczną nazwę „głąbik krakowski”. Dziś jest już zapomniana. Różni się od typowych odmian tym, że nie tworzy główek czy rozet liści, lecz częścią jadalną jest łodyga. Osiąga do 60 cm wysokości, jest soczysta, mięsista i chrupka.

Idealna na poplon

Roślina jest stosunkowo łatwa w uprawie. Ma mniejsze wymagania klimatyczno-glebowe niż jej głowiaste kuzynki.Najlepiej się udaje na glebach lekkich i średnich, zasobnych w próchnicę i jednocześnie dobrze zatrzymujących wodę, ale przepuszczalnych i szybko się nagrzewających. Nie wymaga gleb żyznych, co jest dużym plusem, bo sałat nie powinno się nawozić mineralnie. Preferuje gleby o odczynie pH 6,5–7,0. Polecana do uprawy jako przed- lub poplon. W wersji poplonowej nasiona wysiewamy pod koniec czerwca do połowy lipca. Jeśli zamierzamy uprawiać ją w tunelach, siew opóźniamy do połowy sierpnia.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody