Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Sałata łodygowa "głąbik krakowski" – jak uprawiać?

Dom i Ogród Ogród
Data publikacji 29.06.2019r.

We Francji zawsze uważano, że sałata jest czymś dla intelektualistów, toteż Francuzi nazywają ją zielem filozofów albo rośliną mądrości. W uprawie jest wiele form sałaty, dominują odmiany sałaty głowiastej masłowej, głowiastej kruchej, tzw. lodowej, a także ostatnio spotykane odmiany sałaty liściowej o czerwonych, zielonych czy kędzierzawych liściach zebranych w rozety.

Czym jest głąbik krakowski?

Nietypowa i mało znana jest sałata łodygowa, zwana też szparagową. W końcu XIX wieku była masowo uprawiana w okolicach Krakowa i nosiła wdzięczną nazwę „głąbik krakowski”. Dziś jest już zapomniana. Różni się od typowych odmian tym, że nie tworzy główek czy rozet liści, lecz częścią jadalną jest łodyga. Osiąga do 60 cm wysokości, jest soczysta, mięsista i chrupka.

Idealna na poplon

Roślina jest stosunkowo łatwa w uprawie. Ma mniejsze wymagania klimatyczno-glebowe niż jej głowiaste kuzynki.Najlepiej się udaje na glebach lekkich i średnich, zasobnych w próchnicę i jednocześnie dobrze zatrzymujących wodę, ale przepuszczalnych i szybko się nagrzewających. Nie wymaga gleb żyznych, co jest dużym plusem, bo sałat nie powinno się nawozić mineralnie. Preferuje gleby o odczynie pH 6,5–7,0. Polecana do uprawy jako przed- lub poplon. W wersji poplonowej nasiona wysiewamy pod koniec czerwca do połowy lipca. Jeśli zamierzamy uprawiać ją w tunelach, siew opóźniamy do połowy sierpnia.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a