StoryEditorWiadomości rolnicze

Więcej wołowiny

27.03.2017., 12:03h
Unijna produkcja mięsa wołowego w 2016 r. wyniosła 7,86 mln t i była wyższa o 2,3% niż przed rokiem, podaje BGŻ BNP Paribas.

W 2016 roku kraje UE-13 odnotowały prawie 6-procentowy wzrost produkcji tego mięsa, do 904 tys. t, natomiast w krajach UE-15 był on nieco niższy i wyniósł prawie 2% (do 6959 tys. t).

Największy wzrost produkcji w ub.r. odnotowały: Rumunia (+29,4%) i Bułgaria (26,6%). Nieco niższy: Holandia (+8,5%), Dania (+7,3%) oraz Polska (+6,5%).

Wzrost produkcji wołowiny wewnątrz UE spowodowany był głównie zwiększonym ubojem zarówno krów, jak i jałówek. Wynikało to z trudności w sektorze mleczarskim, jak również wzmożonego popytu na wołowinę na rynkach pozaunijnych.

W ubiegym roku Unia była trzecim producentem wołowiny na świecie. Jej udział w światowej produkcji wynosił 13%. Przed UE były Brazylia (15% udziału) i Stany Zjednoczone (19% udziału). ms

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 05:47