r e k l a m a

Partner serwisu

5 karnawałowych przepisów na dania i przekąski

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 13.01.2018r.

Czas zabaw, przyjęć, świętowania  – rozpoczęty. Możemy sobie trochę pofolgować. Ale niech to nie oznacza jedzenia ponad miarę, lecz raczej rozpasanie nieco kulinarnej wyobraźni. Nieczęsto przecież jecie mięso w cynamonie czy beziki z ziemniaków. Koniecznie podajcie je gościom. Jakie jeszcze karnawałowe przepisy przygotowaliśmy?

Polędwiczki w cynamonie

r e k l a m a



Składniki: 500 g polędwiczki wieprzowej, 60 g sera camembert, 200 g szynki suszonej, parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej, tymianek, 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy.

Składniki na sos śliwkowy: 350 g śliwek (świeżych lub mrożonych), 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej chili, 1–2 łyżki powideł śliwkowych, po szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu.




Wykonanie: Polędwiczkę pokroić na cienkie plastry i lekko rozbić. Oprószyć delikatnie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na środku każdego filecika położyć kostkę sera, posypać tymiankiem. Zawinąć w rulonik, a następnie owinąć w plasterek szynki. W międzyczasie pokroić śliwki i usunąć pestki. Resztę składników sosu umieścić w miseczce i wymieszać. Rozgrzać masło z oliwą na patelni, włożyć roladki i smażyć przez około 5 minut, aż zrumienią się od spodu, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez około 4 minuty. Obsmażyć jeszcze z pozostałych dwóch stron po około 2 minuty, do lekkiego zrumienienia. Większe roladki można jeszcze przez chwilkę potrzymać na patelni. Polędwiczki polać tłuszczem pozostałym na patelni. Na patelnię po roladkach włożyć śliwki i na większym ogniu smażyć co jakiś czas mieszając, przez około 2 min. Wlać sos i zagotować. Włożyć polędwiczki, chwilkę razem podgrzać i odstawić z ognia. Posypać tymiankiem i podawać z ryżem.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 5 stron.

Czytaj dalej

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a