StoryEditorWiadomości rolnicze

Cukier niszczy nasze zdrowie po kryjomu

18.03.2020., 13:03h
Lekarze zrzeszeni w Porozumieniu Pracodawców Ochrony Zdrowia (PPOZ) zaalarmowali niedawno w sprawie spożycia cukru przez dzieci w Polsce. Okazuje się, że te do 10. roku życia zjadają go aż 95 g dziennie, czyli równowartość 19 łyżeczek.

Dwanaście, a nawet sześć
Dane te nie dotyczą jedynie polskich dzieci. Takie liczby już w 2016 roku podawało Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA). Alarmowało, że dzieci w przedziale wiekowym 2–19 lat jedzą nawet 20 łyżeczek cukru w ciągu dnia. Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wobec tych przerażających liczb są jednoznaczne. Eksperci są zdania, że dziennie powinno się spożywać tych łyżeczek najwyżej 12. To równa się mniej więcej 50 g cukru.

AHA idzie nawet dalej. Mówi, że dzieci pomiędzy 2. a 18. rokiem życia powinny zjadać mniej niż 6 łyżeczek cukru dziennie. Chodzi o cukier dodany, to znaczy inny niż ten występujący naturalnie w produktach. Towarzystwo zalecało też, by dzieci do 2. roku życia nie spożywały cukru w ogóle!

Te 6 łyżeczek to około 25 g cukru albo inaczej 100 kalorii. Dzieci i nastolatki powinny też ograniczać spożycie słodzonych napojów do... szklanki tygodniowo!

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne ma też zalecenia dla dorosłych. Twierdzi, że kobiety powinny zjadać nie więcej niż 6 łyżeczek cukru (25 g) dziennie, a mężczyźni – nie więcej niż 9 (37 g). ...

Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 08:22