StoryEditorWiadomości rolnicze

Dziesięć najlepszych jakościówek

17.09.2020., 11:09h
Badania urzędowe przed zarejestrowaniem i porejestrowe pszenicy prowadzi się przy uprawie na dwóch zróżnicowanych poziomach agrotechniki. Wysoki poziom agrotechniki (a2) różni się od przeciętnego (a1) zwiększonym o 40 kg/ha nawożeniem azotowym, stosowaniem dolistnych nawozów (łącznie z fungicydami), ochroną przed wyleganiem (1 zabieg) i chorobami (2 zabiegi).

To technologiczne zróżnicowanie doświadczeń pozwala oceniać reakcję odmian przy dodatkowych nakładach na nawożenie i ochronę. Przy wyborze odmian pszenicy ozimej zwraca się uwagę przede wszystkim na wielkość i jakość plonu, przy czym w Polsce największe znaczenie w uprawie pszenic jakościowych mają odmiany z grupy A.

Popularność odmian
jakościowych wynika ze znacznego postępu w plenności, jaki wnoszą te odmiany. Postęp hodowlany dotyczy również jakości technologicznej. Pod względem jakościowym zdecydowanie wyróżnia się odmiana Astoria – pierwsza i na razie jedyna w KR odmiana elitarna (grupa E). Jakość jest warunkowana genetycznie, ale w praktyce rolniczej na wysoką zawartość białka (glutenu) w ziarnie duży wpływ ma przebieg pogody i agrotechnika, a zwłaszcza poziom nawożenia azotowego. Gwarantem wysokiej jakości i przy tym wysokiego plonowania są odmiany pszenicy ozimej z grupy A.

Zacieśniając krąg poszukiwań odmiany idealnej – dla rolników pożądane najbardziej są odmiany o dużej stabilności plonowania, które w każdym roku, przy różnym przebiegu wegetacji, będą plonować na zadowalającym poziomie. Przejdźmy do konkretów. Pierwszą poz...

Pozostało 71% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. maj 2024 20:55