StoryEditorWiadomości rolnicze

Fonterra – odtłuszczone mleko w proszku nadrabia straty

09.09.2020., 15:09h

Pierwsza wrześniowa aukcja GDT, podobnie jak 3 pozostałe, zakończyła się wynikiem ujemnym. Indeks cen obniżył się o 1%. W porównaniu do poprzedniej aukcji wzrosły jednak obroty. Sprzedano o 13,7% więcej towarów, tj. 35,6 tys. t.

Drugą aukcję z rzędu zyskuje na wartości odtłuszczone mleko w proszku, tym razem zdrożało o 1,8% do 2663 dolarów/t. Inaczej niż na poprzedniej aukcji zachowała się laktoza, tym razem zyskała na wartości, sprzedano ją o 0,8% drożej za 1314 dolarów/t. Z kolei o 3,9% do 2356 dolarów/t podrożała sproszkowana maślanka, produkt ten nie był sprzedawany na ostatniej aukcji, jest to odniesienie do aukcji z początku sierpnia.

Indeks cen pociągnęły w dół kolejno: pełne mleko w proszku, masło, bezwodny tłuszcz mleczny oraz cheddar. Pełne mleko w proszku staniało o 2% do 2884 dolarów/t, masło o 1,2% do 3334 dolarów/t, bezwodny tłuszcz mleczny o 0,5% do 3852 dolarów/t, a cheddar o 0,4% do 3428 dolarów/t.

W porównaniu z ostatnią aukcją kupcy z Azji Południowo-Wschodniej oraz Oceanii nabyli więcej PMP, było to jednak mniej niż na analogicznej aukcji w zeszłym roku. Ogólnie jednak zainteresowanie za...

Pozostało 29% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. grudzień 2024 21:49