Okres przejściowy, bardzo często wiąże się z pogorszeniem funkcjonowania układu odpornościowego krów. Spadek odporności wynika po części z fizjologii czyli zamian hormonalnych, ale również z popełnianych błędów żywieniowych.
Na około dwa tygodnie przed porodem dochodzi do – normalnego w tym czasie- spadku pobrania paszy, który należy ograniczyć do minimum. Spadek pobrania suchej masy obserwuje się zdecydowanie częściej u wieloródek oraz krów przekondycjonowanych, dlatego tak ważne jest niedopuszczanie do przekarmiania zwierząt, które to zwiększa udział tłuszczu wątrobowego stwarzając ryzyko wystąpienie zespołu stłuszczonej wątroby oraz ketozy. Przy wysokim BCS (powyżej 3,5 punktu) silniej wykształca się czasowa insulinooporność, a pobieranie paszy w pierwszych dniach laktacji jest mniejsze niż u krowy w kondycji optymalnej.
W okresie przejściowym bardzo ważna jest bogata we włókno, niskoenergetyczna i smaczna dawka z 50% udziałem suchej masy raz cząstkami o długości od 5 do 7 cm, tak aby zachęcić krowy do jedzenia pomimo zachodzących zamian.
Często niedocenianym, ale jakże ważnym zagadnieniem w tym okresie jest także d...