Takie wnioski wysnuto po przebadaniu nawyków żywieniowych u 500 szwedzkich kobiet i alergii u ich rocznych dzieci.
– Odkryliśmy, że matki zdrowych jednorocznych dzieci piły podczas karmienia więcej mleka krowiego niż mamy dzieci z alergiami. I choć związek jest dość wyraźny, nie twierdzimy jeszcze, że spożywanie mleka krowiego podczas karmienia jest lekiem na alergie – mówi Mia Stravik, autorka badań i doktorantka na wydziale Nauk o żywieniu na uniwersytecie.
Istnieje wiele czynników warunkujących alergie pokarmowe i nie są to tylko predyspozycje genetyczne. Jak wyjaśnia Mia Stravik, dieta jest czynnikiem, na który rodzice mają duży wpływ. A dziś wiele młodych kobiet unika picia mleka, co jest następstwem pewnych trendów i mód, choć wiele z nich to po prostu dietetyczne mity. Autorka badań podkreśla, że alergia na białka mleka wśród dorosłych jest rzadkością, więc większość kobiet może bez obaw konsumować mleko i jego przetwory. Czymś zupełnie innym jest nietolerancja laktozy, czyli cukru mlekowego, ale w tym przypadku dobrym rozwiązaniem jest spożywanie produktów bezlaktozowych.
Naukowcy związani z badaniem postawili pewne hip...
Dzieci matek, które piją mleko krowie, kiedy karmią, są mniej narażone na alergie pokarmowe. To wnioski, jakie płyną z badań naukowców z Uniwersytetu Technologicznego Chalmers w Szwecji, opublikowanych niedawno w czasopiśmie naukowym „Nutrients”.