Polski ser podbił Francję! Zdobył złoty medal w prestiżowym konkursieFacebook/Kozieławy
StoryEditorSerowarstwo

Polski ser podbił Francję! Zdobył złoty medal w prestiżowym konkursie

05.12.2025., 16:00h

Polskie serowarstwo rzemieślnicze przeżywa prawdziwy rozkwit – a najlepszym dowodem są najnowsze sukcesy naszych producentów na międzynarodowych konkursach. W ostatnich tygodniach wyjątkowo głośno zrobiło się o serowarni KOZIEŁAWY z Rypina, która ponownie udowodniła, że małe gospodarstwa potrafią konkurować z największymi graczami na świecie.

Srebrne medale na World Cheese Awards 2025

To jeden z najbardziej prestiżowych konkursów serowarskich na świecie – w tym roku przyniósł serowarni KOZIEŁAWY dwa srebrne medale. To wielkie wyróżnienie dla małego, rzemieślniczego zakładu, który swoje produkty wytwarza wyłącznie z pełnotłustego, świeżego mleka. Stado liczy ponad 200 kóz, a właściciele podkreślają, że jakość i etyka hodowli to dla nich fundament działalności.

Złoto z Lyonu – francuska pochwała dla polskiego koziego sera

Zaledwie kilka dni po sukcesie na World Cheese Awards pojawiła się kolejna, wspaniała wiadomość. Podczas międzynarodowego konkursu Concours International de Lyon 2026 ser KOZIEŁAW — „Trzy Pleśnie” zdobył złoty medal. To osiągnięcie tym bardziej imponujące, że jury oceniało 2200 serów i produktów regionalnych z 23 krajów.

W Lyonie Polskę reprezentowało 21 serowarni farmerskich, które łącznie zgłosiły ponad 50 serów. To jedno z największych dotychczasowych wystąpień polskiej delegacji na tym prestiżowym konkursie. W ekipie znaleźli się również dwaj polscy sędziowie – Bartosz Wilczyński oraz Sylwester Wańczyk, prezes Fundacji Wspierania Serowarstwa Farmerskiego Na SERio.

Rolnicy: „To ogromne wzruszenie i nagroda za lata pracy”

Krzysztof Witkowski, właściciel serowarni KOZIEŁAWY, nie krył emocji w wiadomości, którą wysłał do naszej redakcji:

– Jesteśmy wzruszeni i niezmiernie zaskoczeni tymi osiągnięciami. Te medale są uwieńczeniem naszego zapału, ciężkiej pracy i miłości do serów.

Dodał również, że polskie serowarstwo farmerskie dynamicznie się rozwija i zasługuje na większą rozpoznawalność. Na tle Europy wyróżnia nas rzemiosło, różnorodność i jakość produktów powstających w niewielkich gospodarstwach.

Polskie sery coraz mocniejsze na światowej scenie

Wyniki z Lyonu pokazują, że polskie sery nie tylko doganiają konkurencję, ale zaczynają wyznaczać standardy. Złote medale zdobyły m.in.: Duszek z AhSer, Old Wańczyk z Wańczykówki, Piast z Serowarni Piastowskiej, Linenseusz Wieśniaków z Wyboru, Okalarnik z Kwaśnych Wiśni, czy Biała Krówka z Serotoniny. To potężny sygnał dla branży i konsumentów – jakość polskich, rzemieślniczych produktów jest doceniana na najwyższym poziomie.

Gdzie śledzić KOZIEŁAWY?

Serowarnia prowadzi aktywny profil na Facebooku, gdzie na bieżąco publikuje informacje, zdjęcia i ciekawostki z gospodarstwa:

facebook.com/kozielawy.

Sukcesy takie jak ten pokazują, że polskie serowarstwo farmerskie ma ogromny potencjał. To rzemiosło, pasja i tradycja, które zasługują na uwagę nie tylko konsumentów, ale i całej branży rolno-spożywczej.

oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. grudzień 2025 16:02