StoryEditorWiadomości rolnicze

Morska ryba na trzy sposoby

24.07.2020., 12:07h

ŁOSOŚ W GALARECIE
Składniki:

  • 2 kg fileta z łososia,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 średnia pietruszka,
  • 1 por,
  • kawałek selera,
  • 2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 żelatyny (40 g),
  • 2 l wody.

Wykonanie: Rybę oczyścić z ości, zdjąć skórę, pokroić na porcje szerokości 3–3,5 cm. Warzywa z cebulą ugotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu wyjąć marchew (do późniejszej dekoracji), Do wywaru dodać dwie łyżki soli i pieprz według uznania. Włożyć kawałki ryby. Gotować rybę około 25 minut na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Wlać dwie łyżki octu. Wyjąć rybę z wywaru, delikatnie ułożyć na ręczniku papierowym. Zostawić do odsączenia. Dodać do gorącego wywaru żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić wywar do wystygnięcia. Następnie ułożyć na półmisku i udekorować według uznania: do wyboru majonez, cytryna, oliwki, ogórek, jajka, marchew. Wszystko zalać wcześniej przygotowaną żelatyną.

ŚLEDZIE SZKLARZA
Składniki:

  • 2–3 śledzie lub 4–6 filetów śledziowych,
  • 175 ml wody,
  • 100 ml octu spirytusowego,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1–2 marchewki,...
Pozostało 61% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. grudzień 2024 04:00