ŁOSOŚ W GALARECIE
Składniki:
- 2 kg fileta z łososia,
- 2 średnie marchewki,
- 1 średnia pietruszka,
- 1 por,
- kawałek selera,
- 2 cebule,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki octu,
- 2 żelatyny (40 g),
- 2 l wody.
Wykonanie: Rybę oczyścić z ości, zdjąć skórę, pokroić na porcje szerokości 3–3,5 cm. Warzywa z cebulą ugotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu wyjąć marchew (do późniejszej dekoracji), Do wywaru dodać dwie łyżki soli i pieprz według uznania. Włożyć kawałki ryby. Gotować rybę około 25 minut na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Wlać dwie łyżki octu. Wyjąć rybę z wywaru, delikatnie ułożyć na ręczniku papierowym. Zostawić do odsączenia. Dodać do gorącego wywaru żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić wywar do wystygnięcia. Następnie ułożyć na półmisku i udekorować według uznania: do wyboru majonez, cytryna, oliwki, ogórek, jajka, marchew. Wszystko zalać wcześniej przygotowaną żelatyną.
ŚLEDZIE SZKLARZA
Składniki:
- 2–3 śledzie lub 4–6 filetów śledziowych,
- 175 ml wody,
- 100 ml octu spirytusowego,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1–2 marchewki,...