StoryEditorWiadomości rolnicze

Tarcze pomocne dla małych i średnich mleczarni

05.06.2020., 16:06h
Pandemia koronawirusa doprowadziła do wystąpienia kryzysu na rynku mleczarskim. O to, jak choroba ta wpłynęła na sytuację Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kosowie Lackim zapytaliśmy jej prezesa Andrzeja Minarczuka, z którym rozmawiał Józef Nuckowski

Od kiedy na rynku mleczarskim zaczęły się problemy związane z pojawieniem się w naszym kraju pandemii koronawirusa?

– Pozornie wydawać by się mogło, że firma z branży rolno–spożywczej powinna być wolna od problemów związanych z koronawirusem. Niestety, dopadły one również wiele zakładów z branży mleczarskiej. W połowie marca nastąpił gwałtowny wzrost sprzedaży produktów mleczarskich, ale trwał on tylko tydzień, po czym nastąpiło dramatyczne, niespotykane dotąd załamanie sprzedaży, głównie na rynku Ho- ReCa. Ponadto wystąpiły znaczne ograniczenia w sprzedaży na rynku europejskim. Kryzys przyszedł w okresie najmniej odpowiednim dla OSM Kosów Lacki. Od 2–3 lat konsekwentnie budowaliśmy pozycję zakładu, który aspiruje do wytwarzania produktów klasy premium. W tym celu przeprowadziliśmy rebranding opakowań, wdrożyliśmy procedury NON GMO, a na wiele produktów uzyskaliśmy znak „Jakość i tradycja”. Rozpoczęliśmy pakowanie tradycyjnie wytwarzanego twarogu w owijki oraz produkcję serów długodojrzewających. Zastanawiam się na ile kryzys zuboży portfele naszych odbiorców i czy sprzedaż produktów klasy premium się zmniejszy. ...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 01:29