Owoce nashi charakteryzują się doskonałym smakiem, oryginalnym wyglądem oraz znajdują wszechstronne zastosowanie konsumpcyjne. Grusze azjatyckie, zwane orientalnymi, chińskimi, wschodnimi, dość dobrze znoszą nasz klimat, łącznie z surowymi zimami, co przemawia na ich korzyść i możliwość uprawy.
W poszukiwaniu nowości na rynku i jego uatrakcyjnienia, może uprawa tych ciekawych roślin znajdzie amatorów i zostaną wprowadzone w szerszym zakresie. Znoszą dobrze mroźne zimy, ale pod warunkiem, że nie nastąpią chwilowe ocieplenia, które przerwą stan zimowego uśpienia i spowodują rozhartowanie drzew. Warto również wiedzieć, że istnieje zagrożenie uszkodzenia pąków kwiatowych u odmian wcześnie rozpoczynających wegetację, spowodowane późnowiosennymi przymrozkami. Decydując się na uprawę, trzeba pamiętać, by wybrane miejsce było osłonięte od zimnych wiatrów, dobrze nasłonecznione, szybko się nagrzewające, o glebie lekkiej, żyznej, próchnicznej, o odczynie lekko kwaśnym i z poziomem wód gruntowych na głębokości ok. 2 m. W innych krajach te grusze są szczepione na podkładkach pigwy, u nas jednak nie nadają się do takiego krzyżowania, więc za podkładkę służy grusza kaukaska. Niestety okazy szczepione na tej podkładce uzyskują małe rozmiary.