Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 12 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Chleb zdrożał o ok. 30 proc. Ale rolnicy na tym nie zyskali

Natalia Marciniak-Musiał
Kategoria: Wiadomości Data: 13.02.2021
Chleb zdrożał o ok. 30 proc. Ale rolnicy na tym nie zyskali
Wiadomości wiadomości
Data publikacji 13.02.2021r.

Cena chleba w ostatnich latach wzrosła o prawie 30% do niemal 6 zł/kg. Choć żywność ostatnio bardzo drożeje, to nie przekłada się to na wzrost cen za produkty rolnicze. Jaki procent ceny chleba stanowi koszt zakupu zboża na mąkę?

r e k l a m a

Na cenę chleba główny wpływ ma wzrost kosztów pracy i energii

Wiceszef Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Marcin Wroński, informuje, że choć zboże jest drogie, to udział cen skupu zbóż w cenach detalicznych pieczywa szacowany jest na poziomie około 10 proc., zatem nie powinno to mieć większego znaczenia w kontekście cen chleba.

Dla lepszego zobrazowania warto zajrzeć w dane GUS dotyczące średniej ceny w skupie uzyskiwanej za zboża w ostatnich 4 latach.
  • Średnia cena pszenicy konsumpcyjnej w 2017 r. wyniosła 66,44 zł/dt, w 2018 r. – 72,62 zł/dt, w 2019 r. –72,26 zł/dt, w grudniu 2020 r. – 84,15 zł/dt.
  • Średnia cena żyta w 2017 r. wyniosła  54,67 zł/dt, w 2018 r. – 59,67 zł/dt, w 2019 r. – 60,38 zł/dt, w grudniu 2020 r. –  63,16 zł/dt.
Jak zmieniała się cena chleba pszennożytniego od 2017 r.? 
  • 4,40 zł za kg w styczniu 2017 r.
  • 4,66 zł/kg w styczniu 2018 r.
  • 5,06 zł/kg w styczniu 2019 r.
  • 5,52 zł/kg w styczniu 2020 r.
  • 5,96 zł/kg w grudniu 2020 r

Wroński wyjaśnia, że w ciągu 4 lat cena wzrosła o 29%!

r e k l a m a

Jakie czynniki  wpływają na cenę wyrobów piekarniczych?

Do głównych czynników należą:

1. Wzrosty cen za dostawę energii eklektycznej

Produkcja piekarnicza zużywa bardzo dużo energii. Z kolei odczuwalne podwyżki cen prądu są skutkiem tzw. opłaty mocowej, dzięki której następuje modernizacja i budowa nowych elektrowni. Duża suma jest przeznaczona także na utrzymanie jednostek wytwórczych w gotowości do dostarczania energii elektrycznej.

2. Ceny paliwa

Nieodzowne jest znaczenie transportu w etapach: produkcyjnym i dystrybucyjnym, przez co ceny paliwa mocno wpływają na finalną cenę chleba. Mimo, że pandemia koronawirusa  ograniczyła transport międzynarodowy i popyt na paliwa. Od lutego 2021 r. Arabia Saudyjska wprowadziła zaplanowane ograniczenia w wydobyciu ropy naftowej, przez co może to także spowodować wzrost cen paliwa.

Znacznie spada spożycie chleba w Polsce

Rok 2020 r. był rekordowy pod względem zbiorów zbóż, które wystarczająco pokryły potrzeby krajowe, a nadwyżki były eksportowane. Mimo wzrostu produkcji,  samo spożycie zbóż w Polsce spada. Jest to związane ze zmianami zachodzącymi w codziennej diecie konsumentów, a Polacy coraz częściej stosują zamienniki produktów zbożowych. Tendencja spadkowa spożycia produktów zbożowych jest zauważalna już od kilku lat – dotyczy ona zarówno pieczywa, mąki, jak i kasz. Jak to wygląda w statystykach? Średnie spożycie chleba w roku:

  • 2005  - wyniosło 5,90 kg/osobę
  • 2017 – 3,15 kg/osobę
  • 2019 – 2,98 kg/osobę
Chleb i inne produkty przemiału zbóż są podstawowymi produktami żywnościowymi, przez co popyt na nie jest mało elastyczny, a  to oznacza, ze wzrost ich cen, to mały spadek popytu i na odwrót, spadek cen oznacza mały wzrost popytu.

Rekordowy zbiór zbóż w 2020 r., a mimo tego udział produktów zbożowych w diecie Polaków spada

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Kamizelka damska - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Kamizelka damska - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

119,00 zł

Cena regularna 199,00 zł

SPRAWDŹ
Zestawienie danych statystyczny z GUS z ostatnich 4 lat pozwala zobrazować jak wzrastała średnia cena w skupie za zboża konsumpcyjne. Niestety wzrost ten nie jest tak spektakularny i znaczący, jak w przypadku ceny za kilogram chleba pszennożytniego. Zatem to właśnie czynniki, takie jak koszty produkcji i dystrybucji, znacząco wpływają na cenę pieczywa.
Sam rolnik nie otrzymuje dużo więcej za produkty rolne, mimo, że warunki upraw ulegają ciągłym modyfikacjom, a koszty produkcji również rosną.


Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Źródło: PAP oraz dane GUS
Zdjęcie: Pixabay

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody