Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Syrop z mniszka doskonały na jesienne przeziębienie. Jak go przygotować już teraz?

Natalia Marciniak-Musiał
Kategoria: Dom i Ogród
Syrop z mniszka doskonały na jesienne przeziębienie. Jak go przygotować już teraz?
Dom i Ogród Zdrowie
Data publikacji 21.05.2022r.

Mniszek lekarski, nazywany przez wielu mleczem lub dmuchawcem, jest rośliną powszechnie uznawaną za chwast, jednak ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Mniszek korzystnie wpływa na trawienie, między innymi poprzez wspomaganie wątroby.

Rośliny mają zdolność łatwego zasiedlania nowych terenów. Bardzo łatwo przychodzi to na przykład mniszkowi lekarskiemu (Taraxacum officinale), znanego także jako dmuchawiec. 

Dmuchnięcie w przekwitły kwiat, rozsiewa jego nasiona na duże odległości, które roznoszone są przez wiatr. Mniszek lekarski jest rośliną do tego stopnia ekspansywna, że potrafi zając w bardzo szybkim okresie czasu bardzo duże przestrzenie. Z tego względu nie jest pożądana przez rolników i na wykoszonych trawnikach. Z drugiej strony nieocenione właściwości tej rośliny sprawiają, że sok oraz ziele wykorzystywane są jako surowce lecznicze, jadalne, pastewne i miododajne. W dawanych czasach znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej. W jaki sposób?

r e k l a m a

Mniszek lekarski - co to za roślina? 

Mniszek lekarski, inaczej mniszek pospolity, dmuchawiec, rośnie dziko w całej Europie, w Azji i w obu Amerykach - najczęściej przy drogach, na łąkach, w zaroślach oraz jako chwast. Mniszek lekarski to nie mlecz!

Do celów leczniczych jesienią zbiera się korzenie roślin starszych, wykopując je z ziemi, myje, usuwa części nadziemne i suszy w suszarni ogrzewanej lub w warunkach naturalnych. Na wiosnę, gdy roślina wytworzy rozetę liści i wykształci pędy z koszyczkami kwiatowymi w stanie pąków, ścina się całą część nadziemną i suszy w cieniu i przewiewie.

Jeżeli po zbiorze ziela odrzucimy pędy kwiatowe, to otrzymamy po wysuszeniu liście mniszka pospolitego. 

Mniszek lekarski – właściwości lecznicze

Poza szerokim, tradycyjnym wykorzystaniem preparatów mniszka lekarskiego, istnieje sporo dowodów naukowych, potwierdzających jego użyteczność w leczeniu różnych dolegliwości. Chociaż dostępnych badań klinicznych nie jest wiele, to jego szerokie spektrum działania jest powszechnie znane, m.in w.:

  • wspomaganiu pracy wątroby,
  • zwiększaniu diurezy,
  • łagodzeniu stanów zapalnych,
  • zapobieganiu tworzenia się piasku i kamieni moczowych,
  • regulacji poziomu cukru we krwi,
  • działaniach przeciwnowotworowych,
  • działaniach antyoksydacyjnych.

Mniszek działa przede wszystkim na układ pokarmowy. Gorzkie laktony obecne w ekstraktach oraz soku z jego korzenia/ziela pobudzają wydzielanie śliny, soku żołądkowego, oraz żółci, a także ułatwiają jej odpływ do dwunastnicy oraz zapobiegają jej zastojom. Surowiec wspomaga więc pracę wątroby i skutecznie ją oczyszcza.

Mniszek oczyszcza także nerki - ułatwia wydalanie złogów i związków toksycznych z naszego organizmu i pośrednio wpływa na znaczną poprawę kondycji cery, co ucieszy osoby cierpiące na trądzik, egzemy czy łuszczycę. Ponadto surowiec usprawnia przemianę materii i reguluje procesy wypróżniania. Dlatego też mniszek stosowany jest bardzo często jako zioło o działaniu wspomagającym proces odchudzania. Bardzo często jest składnikiem ziołowych mieszanek oczyszczających.

r e k l a m a

Syrop z mniszka lekarskiego – jak go przygotować?

Surowcami wykorzystywanymi do przygotowania syropu z mniszka lekarskiego są: korzeń, kwiaty, łodyga. Najbardziej popularny jest jednak wyrób na bazie kwiatostanów.

Jakość syropu z mniszka lekarskiego uzależniona jest od zebranych kwiatów. Zaleca się pozyskiwać je w maju – właśnie o tej porze są najbardziej dojrzałe i pozbawione goryczy. Po zbiorach należy je oczyścić z owadów.

Składniki na syrop z mniszka lekarskiego: 

  • 1 l kwiatów,
  • 1 l wody,
  • 2 cytryny,
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kwiaty przebierz i dokładnie oczyść,
  • Umieść je w dużym garnku, a następnie zalej zimną wodą,
  • Gotuj przez ok. 15 minut, a następnie odstaw na 24 godziny,
  • Po upływie tego czasu przez sito odcedź powstały wywar,
  • Do wywaru dodaj sok z cytryn oraz cukier,
  • Całość gotuj na najmniejszym ogniu – aż do uzyskania konsystencji syropu (podobna do miodu),
  • Gotowy syrop możesz przelać do mniejszych słoiczków.

Syrop z mniszka lekarskiego możesz przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

 

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Zdjęcie: Pixabay

Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a