r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

ASF w 2 lata wybije 300 mln świń. Co czeka rolników?

Hodowla Zwierząt ASF
Data publikacji 12.12.2019r.

Szalejący na świecie afrykański pomór świń wpływa na sytuację producentów trzody chlewnej i jest dominującym tematem podczas spotkań organizowanych w terenie. Wszyscy zastanawiają się, jaki będzie dalszy rozwój sytuacji i jak to wpłynie na poziom cen żywca.

r e k l a m a

Przy rozprzestrzeniającym się afrykańskim pomorze świń ochrona stad jest podstawą. Zwłaszcza w sytuacji, gdy populacja dzików wciąż jest wysoka. Mówiono o tym podczas szkolenia zorganizowanego przez firmę P.H. Konrad w Kamionku koło Gniezna. Producenci trzody chlewnej mogli posłuchać między innymi o zasadach bioasekuracji stad oraz prognozach dotyczących rynku trzody chlewnej. Uczestników spotkania przywitał Remigiusz Bilski, kierownik regionu ds. trzody chlewnej.

Afrykański pomór świń, podobnie jak wiele innych chorób, szerzy się przede wszystkim z powodu zaniedbań w obszarze bioasekuracyjnym. Wdrożenie procedur ochrony stad zmniejsza ryzyko wprowadzenia i rozprzestrzenienia schorzeń. Zdaniem specjalistów, są różne czynniki wpływające na prawidłowe funkcjonowanie zasad bioasekuracji, w tym motywacja samych rolników do wprowadzenia zmian.

Zadaniem rolników jest nie tylko bezwzględne przestrzeganie zasad bioasekuracji, ale także napiętnowanie tych producentów, którzy lekceważą wymogi – podkreślał prof. Zygmunt Pejsak z Uniwersyteckiego Centrum Medycyny Weterynaryjnej w Krakowie.

Jak opowiadał, w zwalczaniu ASF w Hiszpanii zdecydowane postępy osiągnięto dopiero od momentu powołania lokalnych i regionalnych zespołów kontroli bioasekuracji gospodarstw, w skład których wchodzili wybrani przez samych rolników producenci świń. Oni nawzajem byli w stanie skutecznie i odpowiedzialnie się skontrolować.

Podstawowym warunkiem walki z ASF jest, zdaniem eksperta, także szybkie wypłacanie odszkodowań wszystkim poszkodowanym w następstwie wystąpienia afrykańskiego pomoru świń w stadzie...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody