StoryEditorŻywienie krów

Czym dokarmiać bydło, gdy zmniejsza się wydajność pastwiska?

17.08.2021., 15:08h
W sierpniu i wrześniu odrost runi pastwiskowej trwa zwykle dwa razy dłużej niż np. w maju czy czerwcu. Pastwisko nie jest już tak wydajne i nie pokrywa potrzeb pokarmowych wypasanych zwierząt. Konieczne więc jest ich dokarmianie.

Jak zrekompensować zmniejszającą się wydajność pastwisk?

Zmniejszającą się wydajność pastwisk można zrekompensować poprzez zwiększenie powierzchni kwater lub poprzez skarmianie dobrej zielonki lub kiszonki z upraw polowych oraz podawanie 2–3 kg śruty zbożowej na sztukę dziennie.
Owszem, skarmianie pasz treściwych podnosi koszty produkcji, jednak mniejsza od oczekiwanej masa ciała opasanych na pastwisku buhajków powoduje, że w okresie żywienia zimowego będziemy zmuszeni zadawać im kiszonkę z podwiędłych traw, która zawiera szybko rozkładalne w żwaczu białko oraz paszę treściwą.

Jakimi paszami treściwymi skarmiać opasy?

Głównym ziarnem stosowanym w mieszankach treściwych np. dla bydła opasanego jest jęczmień. Można skarmiać także ziarno pszenicy, pszenżyta, żyta, owsa i kukurydzy oraz produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego.
Niedobory białka dobrze uzupełnią ześrutowane nasiona bobiku, łubinu czy też grochu oraz makuchy z nasion oleistych. Można też podawać kiszonkę GPS, czyli kiszonkę z całych roślin zbóż lub mieszanek zbożowo-motylkowych, zbożowo-strączkowych. Kiszonki te powinny zawierać 35–40% suchej masy. Zamiast śruty zbożowej można skarmiać rozdrobnione buraki pastewne czy ziemniaki.

Jak dokarmiać paszami treściwymi?

Dokarmiania paszami treściwymi podczas pastwiskowania powinno się unikać w systemie półintensywnym, gdyż włączanie ich do dawki odbywa się później – w czasie dopasania w oborze. Do dokarmiania bydła mięsnego na pastwisku możemy z powodzeniem stosować siano lub słomę, najlepiej z jęczmienia jarego. Pasze te zawierają spore ilości włókna kwaśno-detrgentowego (NDF), a szczególnie NDF fizycznie efektywnego – peNDF, które stymuluje funkcjonowanie żwacza. W suchej masie siana jest blisko 54% peNDF, a w słomie – 73. Dziennie zapotrzebowanie powinno wynosić 2–3 kg słomy na krowę. Stały dostęp do słomy daje zwierzętom poczucie sytości, wypełnienia, a tym samym zaspokojenia głodu fizycznego. Włókno zawarte w słomie spowalnia przemieszczanie się treści w żwaczu, co powoduje dłuższe jej zaleganie w przedżołądkach oraz stymuluje odruch przeżuwania. Najuboższa pod względem zawartości białka jest słoma żytnia i pszenna, nieco więcej białka zawiera słoma jęczmienna i owsiana. Należy jednak pamiętać, że słoma pszenna, żytnia i jęczmienna działają zatwardzająco, a słoma owsiana rozwalniająco, dlatego nie jest ona zalecana w okresie wypasu wiosennego. Strawność słomy nie jest jednak duża i wynosi 40–50%.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Bąbrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 16:05