Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Rolnicy w Wielkopolsce wracają do tradycyjnego chowu gęsi

Hodowla Zwierząt Drób
Data publikacji 07.05.2022r.

Wielkopolska Izba Rolnicza wystartowała ze swoją nową inicjatywą dotyczącą promocji przyzagrodowej hodowli gęsi oraz popularyzacji potraw z gęsiny. W ramach projektu, pod koniec kwietnia, WIR przekazała kilkunastu wielkopolskim gospodarstwom 200 gęsich piskląt z przeznaczeniem do odchowu.

200 gęsich piskląt dla wielkopolskich rolników

26 kwietnia br. Wielkopolska Izba Rolnicza rozpoczęła projekt pt. „Chów przyzagrodowy gęsi wielkopolską tradycją”, którego celem jest przywrócenie przyzagrodowego chowu gęsi oraz popularyzacja potraw z gęsiny. W ramach programu WIR nieodpłatnie przekazała wielkopolskim rolnikom 200 gęsich piskląt z przeznaczeniem do odchowu w systemie przyzagrodowym. Gąski trafiły do kilkunastu gospodarstw rolnych, które zobowiązały się zapewnić im warunki do chowu przyzagrodowego.

Pisklęta prosto z wylęgarni przetransportowano do gospodarstwa Przewodniczącej Rady Powiatowej WIR w Śremie Janiny Pawełczyk, skąd zostały odebrane przez rolników. Rolnicy otrzymali specjalnie przygotowane broszury informacyjne dotyczące warunków, jakie trzeba zapewnić młodym gąskom. 

Następnym etapem projektu, będzie organizacja warsztatów dotyczących przyzagrodowego chowu gęsi, które odbędą się w maju. Pod koniec sierpnia natomiast, zorganizowane zostanie spotkanie podsumowujące, podczas którego rolnicy będą mogli podzielić się doświadczeniami związanymi z chowem gęsi oraz porozmawiać o walorach smakowych przyzagrodowej gęsiny. Podczas spotkania podsumowującego odbędą się tez warsztaty kulinarne, degustacja potraw z gęsi oraz konkurs kulinarny na potrawę z gęsiny skierowany do kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń.

Dlaczego chów przyzagrodowy jest dobry dla gęsi?

Gęsi to najmniej udomowione ptaki hodowlane, które najlepiej czują się w naturalnych warunkach środowiska. Przyzagrodowa hodowla, która respektuje potrzebę gęsi do swobodnego przebywania na zewnątrz wraz z nieograniczonym dostępem do łąk i pastwisk, daje najlepsze efekty hodowlane. Tylko w naturalnych warunkach otrzymane od gęsi produkty - czyli mięso, puch i pierze - będę się odznaczać doskonałymi walorami i jakością.

oprac. kd
fot. WIR

Widziałeś już nasze video "O czym piszemy w najnowszym 2/2022 numerze magazynu Elita Dobry Hodowca?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody