StoryEditorDrób

Rolnicy w Wielkopolsce wracają do tradycyjnego chowu gęsi

07.05.2022., 15:05h
Wielkopolska Izba Rolnicza wystartowała ze swoją nową inicjatywą dotyczącą promocji przyzagrodowej hodowli gęsi oraz popularyzacji potraw z gęsiny. W ramach projektu WIR przekazała pod koniec kwietnia kilkunastu wielkopolskim gospodarstwom 200 gęsich piskląt z przeznaczeniem do odchowu.

200 gęsich piskląt dla wielkopolskich rolników

26 kwietnia br. Wielkopolska Izba Rolnicza rozpoczęła projekt pt. „Chów przyzagrodowy gęsi wielkopolską tradycją”, którego celem jest przywrócenie przyzagrodowego chowu gęsi oraz popularyzacja potraw z gęsiny. W ramach programu WIR nieodpłatnie przekazała wielkopolskim rolnikom 200 gęsich piskląt z przeznaczeniem do odchowu w systemie przyzagrodowym. Gąski trafiły do kilkunastu gospodarstw rolnych, które zobowiązały się zapewnić im warunki do chowu przyzagrodowego.

Pisklęta prosto z wylęgarni przetransportowano do gospodarstwa Przewodniczącej Rady Powiatowej WIR w Śremie Janiny Pawełczyk, skąd zostały odebrane przez rolników. Rolnicy otrzymali specjalnie przygotowane broszury informacyjne dotyczące warunków, jakie trzeba zapewnić młodym gąskom. 

Następnym etapem projektu, będzie organizacja warsztatów dotyczących przyzagrodowego chowu gęsi, które odbędą się w maju. Pod koniec sierpnia natomiast, zorganizowane zostanie spotkanie podsumowujące, podczas którego rolnicy będą mogli podzielić się doświadczeniami związanymi z chowem gęsi oraz porozmawiać o walorach smakowych przyzagrodowej gęsiny. Podczas spotkania podsumowującego odbędą się tez warsztaty kulinarne, degustacja potraw z gęsi oraz konkurs kulinarny na potrawę z gęsiny skierowany do kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń.

Dlaczego chów przyzagrodowy jest dobry dla gęsi?

Gęsi to najmniej udomowione ptaki hodowlane, które najlepiej czują się w naturalnych warunkach środowiska. Przyzagrodowa hodowla, która respektuje potrzebę gęsi do swobodnego przebywania na zewnątrz wraz z nieograniczonym dostępem do łąk i pastwisk, daje najlepsze efekty hodowlane. Tylko w naturalnych warunkach otrzymane od gęsi produkty - czyli mięso, puch i pierze - będę się odznaczać doskonałymi walorami i jakością.

oprac. kd
fot. WIR

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 12:24