r e k l a m a

Partner serwisu

Zalety i wady hodowli czarnych angusów

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 08.04.2021r.

Pomimo że u niektórych krów tej rasy instynkt macierzyński wręcz zanika i cielęta są zdane same na siebie, a w praktyce na hodowcę, to posiada ona szereg zalet, które zdaniem zootechnika Marcina Kopcia predysponują ją do produkcji wysokiej jakości wołowiny przy stosunkowo małych nakładach.

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Jakie są zalety czarnego angusa?

Angus czarny to rasa niewybredna, zje wszystko co zielone, ponadto bardzo płodna. Ruja występuje już miesiąc po wycieleniu i w zdecydowanej większości przypadków podczas pierwszej rui dochodzi do skutecznego krycia. Niestety, część krów ok. 10% nie opiekuje się swoimi cielętami, zaraz po urodzeniu cielę zostaje porzucone przez matkę. Z tego względu wyeliminowaliśmy już 5 krów i 2 kolejne czeka ten sam los, gdyż nie ma sensu, abym odchowywał za nie cielęta, jest to wręcz niewykonalne – podkreślił Marcin Kopeć, który opiekuje się stadem angusa czarnego w Gospodarstwie Rolnym w Osinach.

Jałówki szybko dojrzewają

Inną ważną zaletą angusa czarnego jest szybkie dojrzewanie, wszak jak klasyfikacja wskazuje, to rasa wcześnie dojrzewająca.

Dobrze żywioną jałówkę można już zacielić w wieku 1,5 roku, kiedy waży ok. 400 kg. Na pewno nie będzie miała problemów przy wycieleniu, gdyż porody w tej rasie są łatwe z racji stosunkowo niedużych wag urodzeniowych cieląt. Co ciekawe, pomimo że jest to bydło zaliczane do rasy raczej małego, ewentualnie średniego kalibru, to nasze krowy osiągają nawet wagę 900 kg. Ponadto mięso tej rasy jest wyśmienite. Miałem okazję próbować mięso sztuki naszego chowu i uważam, że nie ma lepszego mięsa od tej wołowiny – przyznał zootechnik Marcin Kopeć.

Pożądane wiosenne wycielenia

r e k l a m a

Wycielenia grudniowo-styczniowe pokazały, że cielęta są dość wrażliwe na zimno oraz wiatr. Ostatnio większość wycieleń była w październiku oraz listopadzie. Każdego roku szczyt porodów przypada o 1 do 1,5 miesiąca wcześniej niż przed rokiem, gdyż stado charakteryzuje się krótkim okresem międzywycieleniowym, ze względu na dobrą płodność rasy i wysoką skuteczność przy kryciu naturalnym.

Każdego roku chcemy przesuwać szczyt wycieleń na wcześniejszą porę, aż osiągniemy wycielenia kwietniowo-majowe. Jest to termin najkorzystniejszy ze względu na temperaturę, jak i fakt, że w czerwcu krowy wychodzą na pastwiska. Wtedy młoda, mlekopędna zielonka, zapewni dużo mleka dla szybko rosnących około dwumiesięcznych cieląt – wyjaśnił zootechnik Marcin Kopeć.


Krowy mamki zanim wyjdą na pastwiska korzystają z obory połączonej z wiatą i okólnikiem
  • Krowy mamki zanim wyjdą na pastwiska korzystają z obory połączonej z wiatą i okólnikiem
Cielęta odsadzane są od krów w wieku 5–6 miesięcy, buhajki sprzedawana są na dalszy opas, a jałówki na hodowlę do innych stad
  • Cielęta odsadzane są od krów w wieku 5–6 miesięcy, buhajki sprzedawana są na dalszy opas, a jałówki na hodowlę do innych stad
Krowy mamki wraz z cielętami wychodzą na pastwiska stosunkowo późno bo w czerwcu, a nie w maju. Dzieje się tak dlatego, iż pierwszy pokos jako najbardziej wyrównany i wartościowy jest koszony na paszę, którą bydło dostanie dopiero zimą.

Cały pierwszy pokos trwałych użytków zielonych kosimy i zbierany na sianokiszonkę w balotach, które stanowią podstawową i do tej pory jedyną paszę zimą dla krów matek. Jednak w tym roku z racji rozrastającego się stada i rosnących jego potrzeb żywieniowych pierwszy raz zasiejemy 10 ha kukurydzy na kiszonkę, która uzupełni zimową dawkę żywieniową – wyjaśnił zootechnik Marcin Kopeć dodając, że zimą ma też do dyspozycji wysłodki buraczane odbierane jako deputat z cukrowni.


Mało stad – duże pokrewieństwo

Stado czarnego angusa w Osinach założono w roku 2016 głównie w celu wykorzystania zaniedbanych łąk i pastwisk. To posunięcie udało się na 100%, gdyż prawie wszystkożerne angusy doprowadziły zakrzaczone użytki zielone do wysokiej kultury. Na początek zakupiono 30 rocznych jałówek z buhajem. Po roku dokupiono drugą partię jałowic. Gdy przyszedł czas wymiany buhaja kryjącego, gdyż w wiek rozrodczy weszły jego córki, okazało się, że wcale nie jest to takie proste.

Długo szukaliśmy buhaja kryjącego, ponieważ stad tej rasy w kraju jest niewiele, a bydło z tych stad jest ze sobą dość blisko spokrewnione. W końcu znaleźliśmy rozpłodnika, może nie jest najładniejszy, ale przynajmniej dobrze kryje – powiedział Marcin Kopeć dodając, że stado w Osinach jest pod oceną użytkowości mięsnej z ramienia Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Gdy powstawało dostało numer 51 w tej rasie. Jak ocenia zootechnik, dziś stad wcale nie jest więcej, chociaż powstają nowe, które m.in. z Osin kupują jałówki, ale też są takie, które się likwidują.


Gospodarstwo Rolne w Osinach (pow. puławski, gm. Żyrzyn) to część Rolniczego Zakładu Doświadczalnego Kępa, wchodzącego w skład Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. Na 300 ha, w tym 50 ha doświadczalnych, uprawiane są zboża, buraki cukrowe, tytoń, kukurydza, łąki oraz pastwiska. Zootechnik Marcin Kopeć opiekuje się stadem bydła mięsnego rasy angus czarny liczącym 120 sztuk, w tym 65 krów matek.
  • Gospodarstwo Rolne w Osinach (pow. puławski, gm. Żyrzyn) to część Rolniczego Zakładu Doświadczalnego Kępa, wchodzącego w skład Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. Na 300 ha, w tym 50 ha doświadczalnych, uprawiane są zboża, buraki cukrowe, tytoń, kukurydza, łąki oraz pastwiska. Zootechnik Marcin Kopeć opiekuje się stadem bydła mięsnego rasy angus czarny liczącym 120 sztuk, w tym 65 krów matek.
Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski


Ten produkt może Ciebie zainteresować

Koszulka damska - Elita

Koszulka damska - Elita

Płacisz tylko

33,00 zł

Cena regularna 39,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody