StoryEditorRynek mleka

Fonterra: masło ostro w górę, OMP lekko w dół

16.10.2020., 16:10h
Kolejna aukcja GDT zakończyła się wynikiem dodatnim. Indeks cen, w porównaniu do poprzedniej aukcji, wzrósł o 2,2%, natomiast o 3,8% do 35,09 tys. t wzrosły obroty.

Fonterra: które produkty najbardziej zdrożały?

Na wzrost indeksu miały wpływ drożejące: sproszkowana maślanka, masło, bezwodny tłuszcz mleczny, pełne mleko w proszku oraz cheddar. Sproszkowana maślanka zdrożała o 9,1% do 2569 dolarów/t.
Po pięciu spadkach z rzędu, bardzo mocno, tj. o 8,4% do 3561 dolarów/t odbiły ceny masła. Bezwodny tłuszcz mleczny zyskał na wartości 5,4%, osiągając cenę na poziomie 4131 dolarów/t, natomiast pełne mleko w proszku 1,7%, sprzedano je za 3041 dolarów/t. Z kolei cheddar zdrożał o 0,4% do 3694 dolarów/t.

Staniało OMP

Po silnym wzroście na poprzedniej aukcji odtłuszczone mleko w proszku, tym razem staniało o 0,9%. Sprzedano je za 2865 dolarów/t.

Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 21:41