r e k l a m a

Partner serwisu

Podkarpackie: udane zbiory miodu spadziowego; nawet 20 kg z ula

Pieniądze i Prawo
Data publikacji 20.08.2015r.

15-20 kg miodu spadziowego z ula zebrali już pszczelarze na Podkarpaciu. "Po czterech latach nieurodzaju w tym roku nie brakuje spadzi, a występować może nawet do jesieni" - podkreślił prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon.

r e k l a m a

Jego zdaniem, ostatnie upały "tylko w nieznacznym stopniu wpłyną na tegoroczne zbiory miodów".

 

W południowo-wschodniej Polsce ponad połowa pasiek wytwarza przede wszystkim miód spadziowy. Z Podkarpacia pochodzi blisko 40 proc. miodu ze spadzi; dwa - trzy razy droższego od innych.

 

Produkowana m.in. przez mszyce spadź, zwana też rosą miodową, w postaci kropel występuje latem na igłach i gałęziach głównie jodły, a także świerka i modrzewia. Składa się głównie z soków roślinnych. Miody spadziowe mają m.in. walory lecznicze.

 

Spadź najczęściej pojawia się na jodłach, a jej drzewostany w regionie należą do najcenniejszych w kraju. Średnia zasobność podkarpackich jedlin wynosi 363 m sześc. na hektar, a średnia krajowa sięga 254 m sześc. Średni wiek jodeł w podkarpackich lasach wynosi 84 lata; przeciętny wiek tych drzew w Polsce to 62 lata.

 

Prezes rzeszowskiego związku pszczelarzy zaznaczył, że "w tym roku spadź występuje zarówno na drzewach iglastych jak i liściastych; m.in. lipach i dębach". "Były już co najmniej dwa zbiory tego miodu, a jeśli jest sprzyjająca pogoda to spadź pojawia się nawet w październiku" – dodał.

 

W ostatnich czerech latach nie było jej lub występowała rzadko. Obfite opady deszczu, gwałtowne burze i silne wiatry nie sprzyjały rozwojowi mszyc, dzięki którym powstaje spadź. Na Podkarpaciu miód spadziowy produkowany jest głównie w pasiekach w lasach Bieszczadów, Beskidu Niskiego oraz pogórzy Dynowskiego i Przemyskiego.

 

W ocenie Dylona, pszczelarze mieli także dobre zbiory innych rodzajów miodu, które zbiera się na wiosnę i w lecie. "Można powiedzieć, że ten rok jest dla nich udany" – zauważył.

 

Do tej pory jedynym kłopotem dla pszczelarzy były ostatnie upały. "Jeżeli jest upał i wieje wiatr, to nektar na kwiatach wysycha, a wtedy pszczoły nie mają pożytku z takich kwiatów" – wyjaśnił.

 

Jednak według prezesa Dylona, "kończąca się fala upałów będzie miała niewielki wpływ na zbiory w pasiekach".

 

Na Podkarpaciu prawie 4 tys. pszczelarzy prowadzi 110 tys. rodzin pszczelich. W południowo - wschodniej Polsce na jeden kilometr kwadratowy przypada 6 rodzin pszczelich; przeciętna krajowa wynosi 3,5 rodziny na jeden km kw. (PAP)

r e k l a m a

Widziałeś już nasze video "Jak rozwijać KGW i stowarzyszenia na wsi – zapraszamy na webinarium"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody