Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak samodzielnie zrobić krowie korekcję racic? 5 prostych kroków

Jak samodzielnie zrobić krowie korekcję racic? 5 prostych kroków
Polskie mleko Porady
Data publikacji 03.12.2020r.

O tym, jak ważna dla zdrowia krów jest korekcja racic wie każdy hodowca. Najczęściej, ten regularnie przeprowadzany zabieg zlecany jest wyspecjalizowanym firmom, jednak wielu hodowców – szczególnie mniejszych stad – samodzielnie troszczy się o stan racic w swoim stadzie.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Zanim przystąpimy do zabiegu korekcji racic

Prosta i najbardziej skuteczna metoda korekcji racic składa się zaledwie z 5 kroków pozwalających prawidłowo przeprowadzić cały zabieg. Przed przystąpieniem do korekcji oczywiście trzeba krowę poskromić w bezpieczny dla niej i dla nas sposób. Noga zwierzęcia powinna być unieruchomiona, odwrócona do góry podeszwą. Przed przystąpieniem do zabiegu trzeba dokładnie wyczyścić i osuszyć racice, najlepiej za pomocą trocin.

Krok 1 - zmierz grubość racicy

Pierwszym krokiem jest pomiar długości oraz grubości racicy, które powinny wynosić odpowiednio 7,5 cm oraz 5–7 mm. Do pomiaru długości palca służy miarka o długości 75 mm i grubości około 7 mm. Pomiar na racicach kończyn tylnych wykonujemy na palcu wewnętrznym racicy. W kończynach przednich pomiar wykonujemy na palcu zewnętrznym.

Pomiar wykonywany jest na zewnętrznej ścianie palca od koronki w kierunku czubka palca. Jeden koniec miary przykładany jest do koronki, w tym momencie musi ściśle przylegać́ do puszki palca. W ten sposób uzyskujemy pożądaną długość. W przypadku gdy długość palca odpowiada długości miary lub jest krótsza – nie dokonujemy żadnego cięcia. Jeśli jednak róg racicowy jest dłuższy od zastosowanej miarki, wówczas odcinamy wystającą część przerośniętego rogu. Odcięcie wykonujemy za pomocą szczypiec, które przykładamy do racicy w ten sposób, aby dolna szczęka szczypiec (która znajduje się od spodu racicy) przylegała do miary, a same szczypce utrzymujemy w pozycji przedłużenia nogi krowy. Dopiero w takim ustawieniu dokonujemy odcięcia przerośniętego rogu. Po odcięciu nadmiaru rogu z mierzonego palca, przystawiamy do niego drugi palec racicy i odcinamy nadmiar. Po przycięciu przerośniętych czubków przymierzamy palce do siebie, upewniając się, że długość obydwu jest taka sama.

Krok drugi - poziomowanie podeszwy racicy

r e k l a m a

Drugim krokiem jest poziomowanie podeszwy. Racicę tworzą dwa palce, wewnętrzny i zewnętrzny. Docelowo oba muszą mieć tę samą wysokość, dzięki czemu będą miały taki sam kontakt z podłożem i waga krowy będzie się na nich równomiernie rozkładała. Po prawidłowo wykonanym pierwszym cięciu na racicach kończyn tylnych poziomowanie podeszwy rozpoczynamy od palca wewnętrznego (na racicach przednich w odwróconej kolejności). Poziomowanie zaczynamy od czubka, pozostawiając 5 mm jego grubości, i tniemy poziomo, przesuwając się w kierunku pięty. Informatorem uzyskania oczekiwanej grubości podeszwy będzie zataczająca krąg wokół czubka biała linia (spoiwo łączące róg ściany palca z tkanką rogową podeszwy).


Pomiar długości i szerokości racicy to pierwszy krok prawidłowo prowadzonej korekcji
  • Pomiar długości i szerokości racicy to pierwszy krok prawidłowo prowadzonej korekcji
Ostrożność i precyzja cięć to podstawa zabiegu
  • Ostrożność i precyzja cięć to podstawa zabiegu
Palce muszą mieć tę samą wysokość, zapewniającą wypoziomowanie podeszwy
  • Palce muszą mieć tę samą wysokość, zapewniającą wypoziomowanie podeszwy

Krok 3 - wycięcie wyokrąglenia w wewnętrznej ścianie palca

Trzecim krokiem jest wycięcie wyokrąglenia w wewnętrznej ścianie palca. Zabieg ten wykonujemy nożem, wycinając wyokrąglenie na środkowej 1/3 wewnętrznej ścianie każdego z palców. Na palcu wewnętrznym powinny być one krótkie i dość strome, a na zewnętrznym płaskie i rozległe. Tniemy ruchem wyokrąglającym tkankę rogową od miejsca pięty w kierunku palca. Trzeba pamiętać, że wierzchołkowa część wewnętrznej ściany palca stanowi podporę zabezpieczającą palec przed rotacją i wywracaniem się do środka, dlatego należy zachować ostrożność i precyzję w cięciu.

Krok 4  i 5 - oczyszczanie piętek i cięcia lecznicze

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Pakiet: Mastitis + Rozród bydła

Pakiet: Mastitis + Rozród bydła

Płacisz tylko

35,50 zł

Cena regularna 75,00 zł

SPRAWDŹ
Czwarty krok polega na usuwaniu luźnego rogu racicy z okolic piętki. Krok piąty to wszelkiego rodzaju cięcia lecznicze niemające nic wspólnego z ogólnie pojętą weterynarią czy chirurgią. Przeprowadzenie cięcia leczniczego w korekcji racic skutkuje takim wymodelowaniem chorej, uszkodzonej czy zainfekowanej racicy, aby krowa mogła nadal funkcjonować w swoim środowisku, a uszkodzone palce racicy mogły się regenerować.

Beata Dąbrowsk
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody