r e k l a m a

Partner serwisu

Jak samodzielnie zrobić krowie korekcję racic? 5 prostych kroków

Polskie mleko Porady
Data publikacji 03.12.2020r.

O tym, jak ważna dla zdrowia krów jest korekcja racic wie każdy hodowca. Najczęściej, ten regularnie przeprowadzany zabieg zlecany jest wyspecjalizowanym firmom, jednak wielu hodowców – szczególnie mniejszych stad – samodzielnie troszczy się o stan racic w swoim stadzie.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Zanim przystąpimy do zabiegu korekcji racic

Prosta i najbardziej skuteczna metoda korekcji racic składa się zaledwie z 5 kroków pozwalających prawidłowo przeprowadzić cały zabieg. Przed przystąpieniem do korekcji oczywiście trzeba krowę poskromić w bezpieczny dla niej i dla nas sposób. Noga zwierzęcia powinna być unieruchomiona, odwrócona do góry podeszwą. Przed przystąpieniem do zabiegu trzeba dokładnie wyczyścić i osuszyć racice, najlepiej za pomocą trocin.

Krok 1 - zmierz grubość racicy

Pierwszym krokiem jest pomiar długości oraz grubości racicy, które powinny wynosić odpowiednio 7,5 cm oraz 5–7 mm. Do pomiaru długości palca służy miarka o długości 75 mm i grubości około 7 mm. Pomiar na racicach kończyn tylnych wykonujemy na palcu wewnętrznym racicy. W kończynach przednich pomiar wykonujemy na palcu zewnętrznym.

Pomiar wykonywany jest na zewnętrznej ścianie palca od koronki w kierunku czubka palca. Jeden koniec miary przykładany jest do koronki, w tym momencie musi ściśle przylegać́ do puszki palca. W ten sposób uzyskujemy pożądaną długość. W przypadku gdy długość palca odpowiada długości miary lub jest krótsza – nie dokonujemy żadnego cięcia. Jeśli jednak róg racicowy jest dłuższy od zastosowanej miarki, wówczas odcinamy wystającą część przerośniętego rogu. Odcięcie wykonujemy za pomocą szczypiec, które przykładamy do racicy w ten sposób, aby dolna szczęka szczypiec (która znajduje się od spodu racicy) przylegała do miary, a same szczypce utrzymujemy w pozycji przedłużenia nogi krowy. Dopiero w takim ustawieniu dokonujemy odcięcia przerośniętego rogu. Po odcięciu nadmiaru rogu z mierzonego palca, przystawiamy do niego drugi palec racicy i odcinamy nadmiar. Po przycięciu przerośniętych czubków przymierzamy palce do siebie, upewniając się, że długość obydwu jest taka sama.

Krok drugi - poziomowanie podeszwy racicy

r e k l a m a

Drugim krokiem jest poziomowanie podeszwy. Racicę tworzą dwa palce, wewnętrzny i zewnętrzny. Docelowo oba muszą mieć tę samą wysokość, dzięki czemu będą miały taki sam kontakt z podłożem i waga krowy będzie się na nich równomiernie rozkładała. Po prawidłowo wykonanym pierwszym cięciu na racicach kończyn tylnych poziomowanie podeszwy rozpoczynamy od palca wewnętrznego (na racicach przednich w odwróconej kolejności). Poziomowanie zaczynamy od czubka, pozostawiając 5 mm jego grubości, i tniemy poziomo, przesuwając się w kierunku pięty. Informatorem uzyskania oczekiwanej grubości podeszwy będzie zataczająca krąg wokół czubka biała linia (spoiwo łączące róg ściany palca z tkanką rogową podeszwy).


Pomiar długości i szerokości racicy to pierwszy krok prawidłowo prowadzonej korekcji
  • Pomiar długości i szerokości racicy to pierwszy krok prawidłowo prowadzonej korekcji
Ostrożność i precyzja cięć to podstawa zabiegu
  • Ostrożność i precyzja cięć to podstawa zabiegu
Palce muszą mieć tę samą wysokość, zapewniającą wypoziomowanie podeszwy
  • Palce muszą mieć tę samą wysokość, zapewniającą wypoziomowanie podeszwy

Krok 3 - wycięcie wyokrąglenia w wewnętrznej ścianie palca

Trzecim krokiem jest wycięcie wyokrąglenia w wewnętrznej ścianie palca. Zabieg ten wykonujemy nożem, wycinając wyokrąglenie na środkowej 1/3 wewnętrznej ścianie każdego z palców. Na palcu wewnętrznym powinny być one krótkie i dość strome, a na zewnętrznym płaskie i rozległe. Tniemy ruchem wyokrąglającym tkankę rogową od miejsca pięty w kierunku palca. Trzeba pamiętać, że wierzchołkowa część wewnętrznej ściany palca stanowi podporę zabezpieczającą palec przed rotacją i wywracaniem się do środka, dlatego należy zachować ostrożność i precyzję w cięciu.

Krok 4  i 5 - oczyszczanie piętek i cięcia lecznicze

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Pakiet: Mastitis + Rozród bydła

Pakiet: Mastitis + Rozród bydła

Płacisz tylko

35,50 zł

Cena regularna 75,00 zł

SPRAWDŹ
Czwarty krok polega na usuwaniu luźnego rogu racicy z okolic piętki. Krok piąty to wszelkiego rodzaju cięcia lecznicze niemające nic wspólnego z ogólnie pojętą weterynarią czy chirurgią. Przeprowadzenie cięcia leczniczego w korekcji racic skutkuje takim wymodelowaniem chorej, uszkodzonej czy zainfekowanej racicy, aby krowa mogła nadal funkcjonować w swoim środowisku, a uszkodzone palce racicy mogły się regenerować.

Beata Dąbrowsk
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody