Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak zapewnić krowom komfort termiczny w oborze?

Jak zapewnić krowom komfort termiczny w oborze?
Polskie mleko Porady,
Data publikacji 04.09.2020r.

Krowy leżą od 10 do 16 godzin na dobę i wtedy właśnie produkują najwięcej mleka. Jeśli legowiska są nagrzane, zwierzęta ograniczają czas leżenia i dłużej stoją. Jeżeli dodamy do tego jeszcze fakt, że często  legowiska są wilgotne, to  trudno się dziwić, że krowy niechętnie korzystają z odpoczynku w takich miejscach.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Zadbaj o czystą i suchą ściółkę

W okresie letnim warto zatem szczególnie zadbać o suchą ściółkę na legowiskach. Gdy jest mokra, to zupełnie inaczej odbywa się przewodzenie ciepła i zwierzęta zamiast oddawać nadmiar ciepła do otoczenia, przyjmują je do swojego organizmu. Zapewnienie latem krowom komfortu termicznego w oborze, to nie lada wyzwanie dla każdego hodowcy.

Co wpływa na temperaturę w oborze?

Najważniejszymi elementami kształtującymi mikroklimat w oborze jest: prędkość ruchu powietrza, temperatura, nasłonecznienie oraz wilgotność względna. Bydło uzyskuje komfort termiczny w optymalnej wilgotności względnej powietrza w granicach 60–70%. Jeżeli wilgotność przekroczy 80%, wówczas utrudnione jest parowanie z powierzchni ciała zwierzęcia. W lecie krowy potrzebują również znacznie więcej powietrza, dlatego też system wentylacyjny powinien zapewniać jego wymianę w całej oborze. Zalecenia mówią, iż w lecie prędkość ruchu powietrza powinna wynosić nie więcej niż 0,5 m/s (w zimie 0,2 m/s). Jeżeli jednak zwiększymy prędkość powyżej 0,5 m/s, to spowodujemy ochładzanie bydła. Przyjmuje się, że zwiększenie prędkości ruchu powietrza o 1 m/s, jest równoznaczne ze spadkiem odczuwalnej przez krowy temperatury nawet o 3–4°C.

Normy dotyczące wymiany wentylacyjnej mówią, że system wentylacyjny powinien być taki, by w okresie letnim zapewniał przepływ powietrza na poziomie 220 metrów sześciennych na godzinę. Wówczas to w budynku nie będą występowały miejsca niewentylowane, czy zastoiska powietrza, szczególnie tam, gdzie znajdują się legowiska.

Wentylatory powinny być montowane w takiej odległości od siebie, by każde kolejne urządzenie przejmowało pracę poprzedniego. Tym sposobem zapewniamy ciąg powietrza  wzdłuż całej obory
  • Wentylatory powinny być montowane w takiej odległości od siebie, by każde kolejne urządzenie przejmowało pracę poprzedniego. Tym sposobem zapewniamy ciąg powietrza  wzdłuż całej obory

Jaka wentylacja w oborze najlepiej się sprawdza?

r e k l a m a

Większość polskich obór bazuje na wentylacji grawitacyjnej. Podczas gdy w gorące dni nie ma ruchu powietrza, wentylacja nie zadziała i często dochodzi do tworzenia się zastoisk powietrza. W takiej sytuacji niezbędne i konieczne wręcz jest stosowanie wentylacji mechanicznej. Duży wentylator, o średnicy 1 m i maksymalnym strumieniu powietrza, pozwala na wymianę powietrza dla około 20 krów. Wentylatory nie zmieniają kierunku przepływu powietrza, które biegnie nie w poprzek (tak, jak przy wentylacji grawitacyjnej), ale wzdłuż budynku, dlatego urządzenia powinny być usytuowane w odpowiedniej od siebie odległości, tak aby każdy kolejny wentylator przejmował pracę wentylatora poprzedniego, co zapewnia ciąg powietrza wzdłuż całego budynku. Urządzenia montuje się około 2,5 metra nad podłogą, zwykle nad legowiskowymi, stołem paszowym i w poczekalni. Odwiedzając wiele obór widzimy, iż hodowcy zwracają coraz większą uwagę na prawidłową wentylację dojarni. I słusznie, bowiem w upalne dni często temperatura przekracza tam 25°C. Bardzo dobrym działaniem jest uruchomienie wentylacji mechanicznej jeszcze przed wejściem krów do doju oraz dojenie jako pierwszych sztuk najbardziej wydajnych.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody