Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak żywienie wpływa na kondycję wymienia?

Jak żywienie wpływa na kondycję wymienia?
Polskie mleko Zdrowie krów
Data publikacji 05.09.2020r.

Nieodpowiednio zbilansowana pod względem energetyczno-białkowym dawka pokarmowa oraz niedobory mineralno-witaminowe sprzyjają powstawaniu zakażeń gruczołu mlecznego.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Nie tylko higiena ma wpływ na występowanie mastitis

Jeżeli w stadzie obserwujemy zwiększoną ilość przypadków występowania mastitis, a pod względem higieny utrzymania i doju zwierząt wszystko okazuje się być w jak najlepszym porządku, to warto poddać analizie poprawność żywienia krów.

Najbardziej sprzyjający powstawaniu mastitis jest ujemny bilans energii, który poprzez ograniczenie pobrania paszy obniża odporność zwierząt. Potwierdzono, że ujemny bilans energii w okresie okołoporodowym wiąże się z podwyższonym poziomem ciał ketonowych we krwi, co prowadzi do subklinicznej (lub też klinicznej) ketozy, a konsekwencją tego schorzenia są infekcje gruczołu mlekowego. A zatem, racjonalne żywienie krów w okresie zasuszenia to niezbędny warunek, aby po wycieleniu utrata apetytu była jak najmniejsza, a pobranie paszy jak największe. Małe pobranie paszy oznacza bowiem zmniejszoną odporność krów, a więc mniejsze zdolności wymienia do zwalczania pojawiających się infekcji.

Najczęstsze błędy żywieniowe predysponujące krowy do mastitis

r e k l a m a

Zbyt intensywne żywienie krów w końcu poprzedniej laktacji i w okresie zasuszenia to najczęściej popełniany błąd żywieniowy. Krowy zbyt tłuste mają trudności z pobieraniem paszy w okresie okołoporodowym i aby pokryć zapotrzebowanie na energię uwalniają rezerwy tłuszczowe ciała. Ilość uwalnianych kwasów tłuszczowych przewyższa możliwości ich przetworzenia w wątrobie, co prowadzi do jej otłuszczenia. Zbyt tłusta wątroba produkująca ciała ketonowe, nie może brać udziału w budowaniu odporności krowy w okresie okołoporodowym. Słaby apetyt tłustej krowy powoduje, że nie zjada ona w dawce pokarmowej wystarczającej ilości witamin i składników mineralnych i w takim przypadku podawanie otłuszczonemu zwierzęciu zwiększonych ilości dodatków mineralno-witaminowych jest bardzo mało skuteczne.

Czynnikiem sprzyjającym stanom zapalnym wymienia jest także skarmianie nadmiernej ilości białka podatnego na zbyt szybki rozkład w żwaczu. Nadmiar amoniaku powstającego w żwaczu obciąża wątrobę, co pogarsza odporność organizmu krowy.


W badaniach naukowych udowodniono, że krowy zbyt tłuste są ponad 3-krotnie bardziej podatne na mastitis
  • W badaniach naukowych udowodniono, że krowy zbyt tłuste są ponad 3-krotnie bardziej podatne na mastitis

Zwróć uwagę na odpowiednią ilość witamin i minerałów

Na funkcjonowanie układu odpornościowego bezpośredni wpływ mają niektóre składniki mineralne oraz witaminy, stąd też ich ogromna rola w profilaktyce mastitis. Szczególna rola przypada tutaj witaminie E, w dawce pokarmowej dla krów w okresie zasuszenia. Podawanie witaminy E w dawkach powyżej 1000 j.m./ dzień dla krów zasuszonych i 500 j.m. dla krów w laktacji, wraz z dodatkiem selenu (dodatkowo 01–03 mg Se/kg SM) znacznie zmniejsza ryzyko zapalenia wymienia. W niektórych wypadkach, zapobiegawczo zalecane jest także podawanie krowom nieco większej ilości cynku, który jest składnikiem keratyny wyściełającej kanał strzykowy, stanowiącej barierę dla bakterii mogących wnikać do wymienia.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska


Ten produkt może Ciebie zainteresować

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Płacisz tylko

9,90 zł

Cena regularna 100,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody