r e k l a m a

Partner serwisu

Jedna grupa żywieniowa wśród krów dojnych daje wiele korzyści

Polskie mleko Dobry hodowca
Data publikacji 25.02.2021r.

Jarosław Drogosz jest zwolennikiem prostych rozwiązań, które jego zdaniem sprawdzają się najlepiej i są najmniej pracochłonne, dlatego zaprzestał grupowania krów, a także nie dokarmia swoich mlecznic poza dawką TMR, zatem wszystkie komponenty paszowe są zadawane w postaci miksu z wozu paszowego.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Dlaczego hodowca odszedł od grupowania krów dojnych?

Oczywiście jestem zwolennikiem oddzielania krów zasuszonych, natomiast odeszliśmy od grupowania krów produkcyjnych. Kiedyś tych grup mieliśmy naprawdę dużo: pierwiastki, krowy do 20. dnia laktacji, krowy do 100. dnia laktacji, krowy do 200. dnia laktacji i krowy po 200. dniu laktacji. Przy takim systemie było bardzo dużo pracy związanej z naganianiem grup do doju, kiedy nierzadko dochodziło do wymieszania się grup. Poza tym trzeba było przeganiać krowy z grupy do grupy, a każda z nich potrzebowała czasu, aby zaaklimatyzować się w nowych warunkach i to od razu odbijało się na spadku mleczności – wyjaśnił Jarosław Drogosz dodając, że przy jednej grupie produkcyjnej najlepsze krowy nie osiągają aż tak wysokich wydajności, jak było to wcześniej, ale za to stado jest bardziej wyrównane i większość krów ma wydajność laktacyjną zbliżoną do średniej oborowej, czyli 10–11 tys. kg mleka, dzięki czemu jest mniej problemów zdrowotnych. Krzywa laktacji jest spłaszczona, czyli nie idzie mocno w górę, ale prawie do końca utrzymuje się na przyzwoitym poziomie. Ponadto po zaprzestaniu grupowania znacznie zmniejszyła się walka o hierarchię w stadzie.

Dużo mleka z objętościowych

r e k l a m a

Same pasze objętościowe z dawki TMR zapewniają produkcję ponad 20 l mleka na dobę od krowy, a razem z treściwymi jest to 35 l na dobę. Do paszowozu trafiają wszystkie komponenty, jakie są użyte w żywieniu, czyli kiszonka z kukurydzy, kiszonka z podsuszonych roślin koniczyny czerwonej sporządzana w balotach, suszone wysłodki buraczane, słoma, śruty zbożowe, koncentrat białkowy oraz dodatek mineralno-witaminowy. TMR powstaje w wozie paszowym Trioliet o pojemności 10 m3.


  • Wszystkie krowy dojne otrzymują jeden TMR
Elżbieta i Jarosław Drogoszowie ze wsi Szymaki (gm. Płońsk) gospodarują z dziećmi: Renatą i Arturem na 200 ha własnych i 30 ha dzierżawy. Uprawiają 90 ha kukurydzy (25 ha na kiszonkę i 65 ha na ziarno), 70 ha zbóż (50 ha pszenicy i 20 ha pszenżyta), łącznie 30 ha koniczyny czerwonej i lucerny, 29 ha buraków cukrowych i 10 ha facelii. Utrzymują 70 krów rasy hf o średniej wydajności liczonej z oceny 10 700 kg mleka. Biały surowiec dostarczają do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sierpcu w ilości 660–700 tys. l rocznie.
  • Elżbieta i Jarosław Drogoszowie ze wsi Szymaki (gm. Płońsk) gospodarują z dziećmi: Renatą i Arturem na 200 ha własnych i 30 ha dzierżawy. Uprawiają 90 ha kukurydzy (25 ha na kiszonkę i 65 ha na ziarno), 70 ha zbóż (50 ha pszenicy i 20 ha pszenżyta), łącznie 30 ha koniczyny czerwonej i lucerny, 29 ha buraków cukrowych i 10 ha facelii. Utrzymują 70 krów rasy hf o średniej wydajności liczonej z oceny 10 700 kg mleka. Biały surowiec dostarczają do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sierpcu w ilości 660–700 tys. l rocznie.
Jarosław Drogosz nie zabiega o to, aby stosowane buhaje w inseminacji przekazywały bardzo wysoką wydajność laktacyjną swoim córkom, bardziej zależy mu na takich cechach jak: łatwość wycieleń, zdrowotność, długowieczność oraz poziom białka w mleku.

Mieliśmy swego czasu dość dużo trudnych porodów, ale selekcja buhajów w kierunku łatwych wycieleń dała pożądane efekty. Teraz cielęta rodzą się znacznie mniejsze i porody są lżejsze – wyjaśnił Artur Drogosz.

Sucha racica na perforowanej posadzce

Jarosław Drogosz jest zdania, że wystarczy często usuwać obornik z korytarzy gnojowych, aby racica była sucha i niepotrzebne są wtedy kąpiele racic. W jego oborze zgarniacz obornika załączany jest minimum co 2 godziny. Ponadto dla racic bardzo przyjazna jest posadzka perforowana, czyli odciskana. Powstała ona na etapie budowy obory przy zastosowaniu specjalnego stempla odciskanego na świeżym betonie. Hodowca jest przeciwnikiem utrzymywania krów na sztucznych matach, dlatego jego boksy legowiskowe posiadają dwie naturalne warstwy. Na spodzie jest mieszanina piasku, żwiru i gliny, zaś wierzchnią warstwę stanowi mieszanka sieczki słomy z wapnem.


Choć obora ma kilkanaście lat to perforacja posadzki jest w nienagannym stanie, dzięki temu krowy się nie ślizgają, a dodatkowo zdzierają racice
  • Choć obora ma kilkanaście lat to perforacja posadzki jest w nienagannym stanie, dzięki temu krowy się nie ślizgają, a dodatkowo zdzierają racice
Spód legowiska tworzy mieszanka: piasku, żwiru i gliny, zaś jego warstwę wierzchnią stanowi sieczka słomy wymieszana z wapnem
  • Spód legowiska tworzy mieszanka: piasku, żwiru i gliny, zaś jego warstwę wierzchnią stanowi sieczka słomy wymieszana z wapnem
Hodowca bardzo ceni sobie współpracę z OSM Sierpc i uważa, że gdyby nie tak solidny partner, to opłacalność produkcji mleka w jego przypadku byłaby znacznie niższa.

Opłaca się współpracować z OSM Sierpc, wypłaty są terminowe, a cena dobra i stabilna, co pozwala na rozwój gospodarstwa – stwierdził Jarosław Drogosz.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Elita – dwuletnia prenumerata

Elita – dwuletnia prenumerata

Płacisz tylko

126,00 zł SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody