Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Mleko Haelen czyli niezwykły patent australijskiego inżyniera

Mleko Haelen czyli niezwykły patent australijskiego inżyniera
Polskie mleko Ciekawostki
Data publikacji 23.09.2021r.

”Metoda Haelen (czyt. hejlen). Największy przełom w światowym przemyśle mlecznym od wynalezienia pasteryzacji w 1864 roku!” Tak brzmi reklama niezwykłej metody, którą opracował kilka lat temu Australijczyk Jeff Hastings, dziś prezes firmy Naturo. Metoda pozwala w absolutnie nowatorski sposób przetwarzać mleko, dając mu trwałość przez 60 dni i pozwalając na zachowanie walorów smakowych i odżywczych mleka prosto od krowy.

r e k l a m a

Zmienne ciśnienie, które pozwala dłużej zachować świeżość awokado

Jeff Hastings jest wykwalifikowanym inżynierem rolnictwa z ponad 30-letnim doświadczeniem. Jakiś czas temu zasłynął z innego patentu. Zaprojektował i zbudował urządzenie o tajemniczej nazwie Avocado Time Machine, które pozwala na przedłużanie trwałości awokado, a przede wszystkim chroni je przed szybkim brązowieniem. Metoda polega na poddawaniu pulpy owocowej działaniu zmiennego ciśnienia generowanego przez parę. To sprawia, że pozostaje ona w tym samym kolorze nawet 10 dni. Zmienne ciśnienie sprawia, że blokowane jest enzym odpowiedzialny za brązowienie miąższu.


Pyszne i zdrowe mleko miesiącami

Hastings pracował przez jakiś czas w Papui Nowej Gwinei. Tam jedynym dostępnym mlekiem było to o przedłużonej trwałości, czyli mleko UHT. Podobno cierpiał, porównując jego smak do tego w rodzinnej farmie w Australii, w której mleko prosto od krowy było czymś oczywistym. Jego ambicją stało się wyprodukowanie mleka, które byłoby trwałe, ale by trwałość nie była skutkiem poddawania napoju ultra wysokim temperaturom, które pozbawiają go wielu cennych składników. I opracował metodę zwaną „Haelen”.

Na czym ona polega? Mleko, by zabić szkodliwe patogeny i przedłużyć okres przydatności do spożycia, poddaje się działaniu ciśnienia. Autorzy technologii deklarują, że takiemu mleku nie tylko przedłuża się trwałość z 14 do 60 dni, ale że produkt zachowuje wysokie stężenia witamin, protein i enzymów. Są one zwykle niszczone nie tylko podczas procesu UHT, kiedy mleko przez przynajmniej 2 sekundy poddawane jest temperaturom rzędu nawet 150°C, ale nawet podczas pasteryzacji, która polega na podgrzewaniu mleka przez 15 sekund do temperatury około 71°C.


Więcej zdrowia, zero bacillusa

Zgodnie z zapewnieniami, w porównaniu z pasteryzacją metoda Haelen pozwala zachować wyższe poziomy witaminy B2 i B12 – witamin bardzo istotnych w rozwoju dzieci. Oszczędza też aktywność fosfatazy alkalicznej, czyli enzymu kluczowego dla prawidłowego funkcjonowania wątroby i dla rozwoju kości. Zawiera kwas foliowy, którego istotność dla zapobiegania depresji jest ostatnio często podkreślana. Mleko to zachowuje też niemal w całości białka serwatkowe, które z kolei grają ogromną rolę w produkcji serotoniny – hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. Na stronie internetowej firmy Naturo możemy przeczytać, że ich mleko wspiera tracenie zbędnych kilogramów.

Autorzy nie zdradzają szczegółów dotyczących metody. Wiadomo tylko, że używają chłodu. Mleko przetwarzane w Naturo jest poddawane ciśnieniu i jednocześnie chłodzone. Metoda Haelen to podobno jedyna metoda, za pomocą której można dziś pozbyć się z mleka bakterii Bacillus cereus – niebezpiecznego patogenu wywołującego wymioty i biegunkę.

Obecność enzymów w mleku tak przetwarzanym sprawia, że jest ono trawione lepiej niż pasteryzowane. Poza tym zachowuje pierwotne kolor i smak. I, co również ważne, nie zawiera dodatków ani konserwantów. Ostatnie testy zaś wskazują, że mleko to zachowuje wszystkie te walory nawet przez 91 dni. To niezwykły jego atut, pozwalający transportować napój w odległe rejony świata. Producent liczy też na to, że będzie mógł zrezygnować z szybkiego, ale bardzo drogiego transportu lotniczego na rzecz morskiego, który jest znacznie tańszy. Mleko z Naturo z powodzeniem wytrzyma dłuższy rejs i dotrze do podniebień ze smakiem prosto z natury.

Planowana jest też budowa nowych fabryk, a Jeff Hastings dodaje, że ich mleko to wielka gratka między innymi dla producentów serów, które, zgodnie ze starymi recepturami, wymagają mleka niepasteryzowanego.

Karolina Kasperek
Zdjęcie: Pixabay

Widziałeś już nasze video "Wiktor Szmulewicz: obecnie rolnictwo jest w najgorszej sytuacji od lat"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody