StoryEditorwiadomości z branży

Nowy regulator wzrostu od UPL Polska – Argos

26.04.2021., 08:04h
Jak informuje firma UPL Polska, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydało w dniu 02.04.2021 r. zezwolenie na wprowadzenie do obrotu środka ochrony roślin Argos. Zezwolenie dla tego biologicznego regulatora wzrostu i rozwoju roślin zawierającego olejek pomarańczowy ważne jest do końca kwietnia 2025 r.

W 100% biologiczny Argos przeciw kiełkowaniu ziemniaków

Stosowanie regulatora Agros ma na celu zapobieganie kiełkowaniu ziemniaków podczas przechowywania. Warto podkreślić – środek jest w 100% biologiczny. Chroni plon bulw przed kiełkowaniem nawet do kilku tygodni, przy czym brak jest okresu karencji, a zatem ziemniaki mogą być dostarczane zaraz po aplikacji środka. Rejestracja środka jest ważna, bo po wycofaniu substancji aktywnej chloroprofam, środki biologiczne będą jedyną dostępną alternatywą dla producentów ziemniaków.

Zgodnie z etykietą rejestracyjną środek w ziemniakach przeznaczonych do konsumpcji, na paszę i do przetwarzania przemysłowego należy stosować przy użyciu wytwornic aerozolu w przechowalniach z wymuszoną wentylacją. Maksymalną zalecaną dawką dla jednorazowego zastosowania jest 100 ml/1000 kg bulw ziemniaka. Pierwszy zabieg zaleca się wykonać w momencie zaobserwowania pierwszych kiełków na bulwach, a następne w co najmniej 3-tygodniowych odstępach (maksymalnie 9 zabiegów podczas przechowywania danej partii bulw w sezonie przechowalniczym).

Kontrola temperatury aplikacji to podstawa

Wykonując zabieg można stosować technikę zamgławiania na zimno lub na gorąco. W przypadku zamgławiania na gorąco należy używać wyłącznie wytwornic pozwalających kontrolować temperaturę aplikacji. Przed rozpoczęciem zamgławiania należy szczelnie zamknąć przechowalnię i zewnętrzne wloty wentylacyjne. Wytwornicę należy umieścić na zewnątrz przechowalni, a dyszę wprowadzić do pomieszczenia przez mały otwór w ścianie. W celu równomiernego rozprowadzenia i osiadania oparów środka na bulwach ziemniaka, drzwi i otwory wentylacyjne powinny pozostać zamknięte przez minimum 24 godziny, a przechowalnia w tym czasie powinna być delikatnie wentylowana tylko wewnętrznie (w zamkniętym obiegu powietrza).

Marek Kalinowski

Za informacją UPL Polska

Zdjęcie: Pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 03:08