r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Poznajemy kuchnię żydowską – przepis na hamantasze, czyli uszy Hamana

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 09.10.2020r.

Dziś proponujemy państwu przewodnik po kuchni żydowskiej, dlatego też prezentujemy przepis na przepyszne hamantasze, czyli uszy Hamana. Życzymy smacznego.

r e k l a m a

Hamantasze, czyli uszy Hamana

Składniki na ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 180 g cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 200 g mielonych migdałów
  • 250 g mąki
Składniki na nadzienie:
  • 1 szklanka zmielonego maku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 70 g rodzynek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • skórka starta z jednej cytryny
 
Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodać jaja wymieszane z mlekiem. Migdały zemleć, wymieszać z mąką i dodać do masy. Zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodówce (około godziny). Składniki na nadzienie gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3–5 mm. Szklanką wycinać koła. Nakładać farsz łyżeczką i zlepiać rogi w trzech miejscach (tworzy się jakby trójkąt). Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15–20 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

.



Życzymy Smacznego

Widziałeś już nasze video "Izydory 2020: zagłosuj na firmę przyjazną rolnikowi"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody