Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Suszone owoce, czyli źródło wielu witamin

Natalia Marciniak-Musiał
Kategoria: Wieś i Rodzina
Suszone owoce, czyli źródło wielu witamin
Wieś i Rodzina Zdrowie
Data publikacji 10.07.2021r.

Ekologiczne owoce suszone to zdrowa i w pełni wartościowa przekąska. Warto nimi zastąpić wysokokaloryczne słodycze, chipsy, słone orzeszki, krakersy i inne. Suszone owoce dostarczają dużej dawki naturalnego błonnika.

r e k l a m a

Zdrowe, suszone owoce są bardzo pożywne. Suszone figi, dzięki zawartości cukrów prostych, które natychmiast się wchłaniają, szybko dodają energii. Suszone morele zawierają miedź, która pozytywnie wpływa na włosy, nadając im zdrowy i piękny wygląd. Po suszone śliwki, warto sięgać nawet częściej niż po świeże śliwki! Wszystko dlatego, że w postaci suszonej, zawierają blisko pięć razy więcej witaminy A i błonnika. Suszone ananasy i wiśnie też mają dużą zawartość błonnika, co czyni z nich wartościową przekąskę. W jagodach goi znajduje się jedno z największych źródeł witaminy C oraz witamin z grupy B, żelaza i fosforu. Sięgając po tego rodzaju przekąskę, można wzmocnić kości i poprawić odporność organizmu.

Rodzaje suszonych owoców

  • Rodzynki- czyli bardzo popularne suszone winogrona. I dobrze, bo zawierają duże ilości antyoksydantów o działaniu przeciwnowotworowym. Ponadto bogate w witaminy z grupy B oraz wapń - główny budulec kości,
  • Suszone morele -podobno to właśnie im Grecy zawdzięczają długowieczność i gładką promienną skórę. Bogate w potas, fosfor, wapń i witaminę A, w tak ogromnych ilościach, że już 4 morele pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Szczególnie pomocna będzie ona dla osób z kłopotami z cerą, trądzikiem oraz ze wzrokiem. Jako wyjątkowo zasadotwórczy owoc są wskazane przy dolegliwościach żołądkowych jak nadkwaśność i zgaga,
  • Suszone śliwki- zawierają ogromną ilość błonnika, dlatego są wskazane przy zaparciach. Bardzo szybko dają uczucie sytości. Ponadto zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminy C, E, magnezu, żelaza, fosforu, potasu. Stanowią świetną zdrową przekąskę dla osób odchudzających się,
  • Suszone jabłka – z uwagi na wysoką zawartość przeciwutleniaczy zapobiegają nowotworom, chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz starzeniu się organizmu. Związki te neutralizują działanie wolnych rodników będących główną przyczyną wymienionych schorzeń. Ponadto wysoka dawka witaminy C jaką dostarczają suszone jabłka wpływa na wzmocnienie odporności organizmu,
  • Suszone daktyle– działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, za sprawą salicylanów, których właściwości są zbliżone do aspiryny. Poza tym suszone daktyle łagodnie przeczyszczają, a z uwagi na swój słodki smak, sprawdzają się w dietach odchudzających jako zdrowy zamiennik słodyczy.

Suszone owoce posiadają dużą ilość witamin

r e k l a m a

Suszone owoce, paradoksalnie, są dobre na odchudzanie. Oczywiście w rozsądnych ilościach, ze względu na wysoką kaloryczność. Mają dużo błonnika, witamin i składników mineralnych, które mogą poprawić funkcjonowanie organizmu i wspomóc dietę redukcyjną. Owoce suszone niesiarkowane to doskonała alternatywa dla świeżych owoców w momencie, w którym nie masz dostępu do świeżych produktów (np. zimą).

Suszone owoce nie zawierają tłuszczów. Mają również bardzo niską zawartość sodu. Zamiast tego posiadają duże ilości witamin A i B. Oprócz tego znajdują się w nich:
  • żelazo,
  • wapń,
  • błonnik. 

Jak przechowywać suszone owoce?

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Miara 3 M Tygodnik Poradnik Rolniczy

Miara 3 M Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

12,00 zł

Cena regularna 15,00 zł

SPRAWDŹ

Najlepiej przełożyć suszone owoce do szczelnego pojemnika. Warto by znajdował się on w suchym i zaciemnionym miejscu. W innym wypadku mogą zwilgotnieć i w efekcie spleśnieć. Można trzymać je w papierowym, zamykanym opakowaniu czy specjalnym, szklanym pojemniku do żywności. Warunek jest jeden - opakowania muszą mieć bardzo dobre, szczelne zamknięcie. Nie powinno się wystawiać zapasów na słońce.

Metody suszenia owoców

Postęp technologiczny doprowadził do alternatywnych metod suszenia, które są bardziej wydajne niż suszenie owoców na słońcu. Umożliwia to suszonym owocom zachowanie wszystkich składników odżywczych. Nowoczesne metody suszenia owoców obejmują:
  • odwadnianie osmotyczne, czyli metodę częściowego odwodnienia, która wymaga niewielkiej ilości energii, ale pozwala na bardziej efektywne suszenie,
  • suszenie próżniowe, które wykorzystuje niskie ciepło,
  • suszenie konwekcyjne mikrofalowe, które wykorzystuje fale elektryczne w celu skrócenia czasu suszenia i zużycia energii,
  • liofilizację, która nie wymaga ogrzewania, ale pozwala na lepszą jakość i zatrzymanie składników odżywczych.
 
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody