Rodzaje suszonych owoców
r e k l a m a
- Rodzynki- czyli bardzo popularne suszone winogrona. I dobrze, bo zawierają duże ilości antyoksydantów o działaniu przeciwnowotworowym. Ponadto bogate w witaminy z grupy B oraz wapń - główny budulec kości,
- Suszone morele -podobno to właśnie im Grecy zawdzięczają długowieczność i gładką promienną skórę. Bogate w potas, fosfor, wapń i witaminę A, w tak ogromnych ilościach, że już 4 morele pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Szczególnie pomocna będzie ona dla osób z kłopotami z cerą, trądzikiem oraz ze wzrokiem. Jako wyjątkowo zasadotwórczy owoc są wskazane przy dolegliwościach żołądkowych jak nadkwaśność i zgaga,
- Suszone śliwki- zawierają ogromną ilość błonnika, dlatego są wskazane przy zaparciach. Bardzo szybko dają uczucie sytości. Ponadto zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminy C, E, magnezu, żelaza, fosforu, potasu. Stanowią świetną zdrową przekąskę dla osób odchudzających się,
- Suszone jabłka – z uwagi na wysoką zawartość przeciwutleniaczy zapobiegają nowotworom, chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz starzeniu się organizmu. Związki te neutralizują działanie wolnych rodników będących główną przyczyną wymienionych schorzeń. Ponadto wysoka dawka witaminy C jaką dostarczają suszone jabłka wpływa na wzmocnienie odporności organizmu,
- Suszone daktyle– działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, za sprawą salicylanów, których właściwości są zbliżone do aspiryny. Poza tym suszone daktyle łagodnie przeczyszczają, a z uwagi na swój słodki smak, sprawdzają się w dietach odchudzających jako zdrowy zamiennik słodyczy.
Suszone owoce posiadają dużą ilość witamin
r e k l a m a
- żelazo,
- wapń,
- błonnik.
Jak przechowywać suszone owoce?
Zobacz także
Metody suszenia owoców

Ten produkt może Ciebie zainteresować
Miara 3 M Tygodnik Poradnik Rolniczy

- odwadnianie osmotyczne, czyli metodę częściowego odwodnienia, która wymaga niewielkiej ilości energii, ale pozwala na bardziej efektywne suszenie,
- suszenie próżniowe, które wykorzystuje niskie ciepło,
- suszenie konwekcyjne mikrofalowe, które wykorzystuje fale elektryczne w celu skrócenia czasu suszenia i zużycia energii,
- liofilizację, która nie wymaga ogrzewania, ale pozwala na lepszą jakość i zatrzymanie składników odżywczych.