StoryEditorwiadomości z branży

Jak przygotować i przechowywać bele sianokiszonki?

09.12.2021., 13:12h
Aby zabezpieczyć się przed stratami w jakości i ilości paszy, które przekładają się na jakość pożywienia oferowanego krowom i wyniki produkcji mleka, należy sianokiszonkę dobrze zabezpieczyć, a także prawidłowo zebrać. W tym pomogą Wam wskazówki od firmy CLASS.

Jak należy przygotować i zabezpieczyć baloty po zbiorze, aby cieszyć się jakościowym pożywieniem dla bydła?

Aby teoria miała pokrycie w praktyce – CLAAS stawia na wymianę doświadczeń z rolnikami, tym razem z Panem Szymonem Pawlikiem, który prowadzi gospodarstwo o powierzchni 250 ha i zajmuje się hodowlą 230 sztuk krów dojnych i 170 sztukjałówek.

Przy potrzebach takiego gospodarstwa zbiór i przechowanie wysokowartościowej sianokiszonki są jednym z najważniejszych aspektów udanej hodowli. – podkreśla Patryk Piontek, ekspert marki CLAAS.

Dlatego, aby moc odpowiednio przygotować i zabezpieczyć bele warto posłużyć się kilkoma warunkami:

  • materiał zebrany w odpowiedni sposób i wolny od zanieczyszczeń, takich jak kamienie czy piasek,
  • aby zadbać o jakość zwinięcia samego balotu, należy nadać idealnie cylindryczny kształt, a to przekłada się na ułatwienie w transporcie i przechowywaniu,
  • dobre owiniecie folią oraz wyprasowanie idealnej beli dzięki czemu kiszonkę w balotach ustawia się na płaskim boku, czyli na tym, na którym znajduje się najwięcej foli,
  • najlepsze oszczędności i efekty jest owinięcie bel kiszonki 6 warstwami oraz 2,5 owijanie siatką.

W jaki sposób warunki meteorologiczne i przechowywanie odbijają się na jakości sianokiszonki?

  1. Belom sianokiszonki szkodzi przechowywanie na otwartej przestrzeni bez żadnego zabezpieczenia. Tu doskonale sprawdzi się np. okrycie włókniną, która ochroni przed niesprzyjającymi warunkami pogodowymi.
  2. Należy zwrócić uwagę na miejsce, w którym kiszonka ma być przechowywana – powierzchnia równa, bez dołków i kolein, ale niekoniecznie musi być wybetonowana.
  3. Preferowana wysokość ustawienia balotów to 2-4 piętra, co ochroni przed deformacjami tych znajdujących się na spodzie.
  4. Okazuje się, że jakość kiszonki nie musi być powiązana z położeniem i wysokością na jakiej znajduje się bela.

Co jest najważniejsze przy składowaniu kiszonki?

Podsumowując zdaniem specjalistów CLAAS i praktyków- rolników na jakość kiszonki istotnie wypływa sposób zakonserwowania i przechowywania siankokiszonki. Im więcej uwagi poświęci się na te aspekty, tym jej jakość jest wyższa, a tym samym wyniki w produkcji mleka będą zadowalające.

Dodatkowo niezmiernie ważny jest termin zbioru, który uwzględnia warunki pogodowe.

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

na podstawie materiałów CLAAS

Zdjęcie: CLAAS

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 05:23