StoryEditorZdrowie krów

7 zasad ochrony krów przed mastitis

17.12.2021., 12:12h
Najprostsza kwalifikacja patogenów powodujących mastitis dzieli je na: bakterie zakaźne i środowiskowe, które w ogromnych ilościach obecne są w środowisku przebywania. Bakterie te obecne są w odchodach oraz w materiale stosowanym do ścielenia legowisk.

Jak dochodzi do rozprzestrzeniania się bakterii środowiskowych w oborze?

Koncentracja bakterii może być różna, zależnie od temperatury otoczenia, dostępu wilgoci, zagęszczenia zwierząt, ekspozycji na słońce itp. Do przenoszenia się bakterii środowiskowych dochodzi albo podczas doju, albo między dojami, jednak drobnoustroje środowiskowe nie mają takiej samej zdolności przywierania do strzyków i ich kolonizowania, jak bakterie zakaźne.

Które bakterie wywołują mastitis u krów?

Jedną z większych grup bakterii środowiskowych stanowią bakterie Escherichia Coli oraz bakterie z rodzaju Klebsiella (wszystkie są gram-ujemne). Bakterie te bytują w ogromnych ilościach (miliony na gram materiału) w bezpośrednim otoczeniu bydła, w tym także w ściółce na legowiskach, zwłaszcza w ściółce z trocin lub wiórów. Drugą z większych grup stanowią gatunki paciorkowców środowiskowych, które są gram-dodatnie, a najbardziej powszechne wśród nich to: Streptococcus uberis i Streptococcus  dysgalactiae.
Bakterie te żyją i rozmnażają się w otoczeniu krów, ale jeżeli dostaną się do wymienia, doskonale adaptują się do tamtejszego środowiska i wywołują nowe ...
Pozostało 72% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2024 00:23