Francja walczy z epidemią choroby guzowatej skóry bydła
Według danych francuskiego Ministerstwa Rolnictwa, we Francji obserwuje się gwałtowny wzrost liczby zachorowań na chorobę niebieskiego języka. Od 1 czerwca a 31 lipca br. potwierdzono już 2177 zakażeń. Choroba atakuje bydło, owce i kozy, a jej przenoszeniem zajmują się meszki, które są szczególnie aktywne ze względu na ciepłą pogodę.
Ministerstwo apeluje o szczepienia bydła i szybkie działania
Francuskie Ministerstwo Rolnictwa apeluje do hodowców zwierząt gospodarskich o ochronę swoich zwierząt poprzez szczepienia. Sektor hodowli owiec został już poważnie dotknięty chorobą i przewiduje się, że do 2025 r. będzie on stanowił 40% ognisk choroby. Aby powstrzymać nową falę, konieczne jest terminowe szczepienie zwierząt.
Francja zapowiada państwowe wsparcie dla rolników dotkniętych chorobą guzowatej skóry bydła
Zaraz po otrzymaniu pierwszego zgłoszenia, francuskie ministerstwo rolnictwa zakupiło dużą liczbę szczepionek z europejskich zapasów, nakazało jak najszybszą likwidację zakażonych stad, a obecnie rozpoczęło obowiązkowe szczepienia na dużym obszarze wokół zakażonych gospodarstw. Państwo pokrywa koszty szczepień i lekarzy weterynarii, w tym koszty badań kontrolnych. Ponadto rolnicy otrzymają rekompensatę za ubój zwierząt, państwo zajmie się usuwaniem padłych zwierząt, koszty dezynfekcji obór zostaną zwrócone, a rolnicy otrzymają wsparcie na jak najszybsze wprowadzenie nowych zwierząt. Kampania szczepień rozpoczęta 19 lipca objęła dotychczas około 100 000 krów w czterech alpejskich departamentach, gdzie wykryto ogniska choroby.
Tour de France skrócone z powodu epidemii bydła
Choroba guzowata skóry bydła, to choroba wirusowa przenoszona przez ukąszenia owadów, która powoduje powstawanie pęcherzy i obniża produkcję mleka u bydła. Nie stanowi zagrożenia dla ludzi, ale często prowadzi do zakazów handlu i strat ekonomicznych. W związku z chorobą skrócono nawet jeden z etapów wyścigu kolarskiego Tour de France po tym, jak na planowanej trasie doszło do epidemii, która doprowadziła do uboju bydła i ograniczenia dostępu.
Kryzys francuskiego serowarstwa – zakazy importu i straty ekonomiczne z powodu guzowatej choroby skóry u bydła
Wybuchy epidemii wywołały niepokój w związku z jej wpływem na gospodarkę regionów słynących z produkcji serów, takich jak Reblochon, Beaufort i Tomme de Savoie. Francuscy producenci wyrobów mleczarskich poinformowali, że Wielka Brytania i inne kraje już zakazały importu sera z surowego mleka z Francji z powodu niedawnych epidemii.
Beata Dąbrowska
Źródło: The Dairy Site
