Latem zwierzęta instynktownie rezygnują z pobierania pasz objętościowych, zawierających włókno, którego trawienie powoduje produkcję dużej ilości ciepła w organizmieBeata Dąbrowska
StoryEditorChoroby krów

Upały groźne dla krów. Dlaczego latem rośnie ryzyko kwasicy (SARA)?

28.08.2025., 15:00h

W okresie letnim mamy w stadzie zdecydowanie więcej przypadków występowania subklinicznej kwasicy (SARA), która – przypomnijmy – definiowana jest jako stan, w którym pH żwacza wynosi 5,2–5,8 i trwa przez minimum 3 godziny na dobę.

Dlaczego krowy cierpią w upały? Mechanizm stresu cieplnego

Dlaczego tak się dzieje? To na skutek przegrzania się krów, które znajdują się w stanie stresu cieplnego. W okresie wysokich temperatur, w oborach bardzo często zaobserwować możemy sytuację, gdy krowy stoją apatyczne, szybko oddychają (ponad 60 oddechów na minutę), a pod pyskiem widoczne są „kałuże” śliny, na skutek ślinotoku. To oczywiście reakcja na przegrzanie organizmu.

Ślinotok u krów – pierwszy sygnał niebezpiecznego przegrzania

Kapanie śliny z pyska, to oczywiście mniej śliny w żwaczu i mniejsze buforowanie jego pH. Ponadto, podczas dyszenia następuje zwiększone usuwanie dwutlenku węgla. W ten sposób krowa pozbawia się dwuwęglanów i nie ma wówczas z czego tworzyć soli węglanowych – najważniejszego elementu buforującego śliny, która staje się wówczas wodnista. Jeśli dodać do tego jeszcze pocenie, które wyprowadza z organizmu elektrolity (potas i sód), to produkowana w warunkach stresu cieplnego ślina przestaje pełnić rolę buforującą żwacz.

Dlaczego krowy wybierają pasze treściwe w czasie upałów?

Mniej śliny, mniejsze przeżuwanie (w wyniku zmęczenia upałem), utrata elektrolitów – to wszystko powoduje, że krowy wybierają z dawki pasze treściwe. Zwierzęta instynktownie rezygnują z pobierania pasz objętościowych zawierających włókno, którego trawienie powoduje produkcję dużej ilości ciepła w organizmie. Wybieranie z dawki pasz treściwych to czynnik, który sprzyja powstawaniu SARA. Krowy będą wybierać łatwostrawne, drobne cząstki paszy treściwej tylko wtedy, gdy taką możliwość będą miały.

image
Latem zwierzęta instynktownie rezygnują z pobierania pasz objętościowych, zawierających włókno, którego trawienie powoduje produkcję dużej ilości ciepła w organizmie
FOTO: Beata Dąbrowska

Latem sortowanie TMR-u staje się poważnym zagrożeniem

Pamiętajmy więc, że latem sortowanie TMR-u jest bardziej prawdopodobne z uwagi na to, że wentylatory montowane często nad stołem paszowym wysuszają mieszaninę, stwarzając właśnie większą możliwość jej sortowania. Krowy zaczynają mocno sortować, kiedy sucha masa TMR-u wynosi powyżej 60%. Warto zatem za pomocą kuchenki mikrofalowej sprawdzać ile suchej masy ma zadany na stół miks, by ograniczyć – groźne szczególnie latem – zjawisko sortowania.

Zmęczenie upałem = większe ryzyko kwasicy

Zmęczenie upałem powoduje, że krowy rzadziej podchodzą do stołu paszowego. To oznacza, że na jeden odpas jedzą więcej, co zawsze jest czynnikiem sprzyjającym kwasicy. W stresie cieplnym skraca się także czas leżenia krowy – nawet o 2–3 godziny dziennie, co skraca także czas przeżuwania. Takie zachowanie zwiększa oczywiście ryzyko pojawienia się kwasicy.

Beata Dąbrowska

image
Zdrowie cieląt

Czy cielęta mogą mieć kwasicę?

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 22:55