Przyczyną ponad 60% wszystkich przypadków klinicznych mastitis, występujących do 3 miesiąca po wycieleniu, są infekcje bakteryjne, do których doszło w okresie zasuszeniaBeata Dąbrowska
StoryEditorSkuteczna profilaktyka mastitis

Ponad 60% przypadków klinicznych mastitis to konsekwencje zakażeń bakteryjnych w okresie zasuszenia. Jak to zmienić?

07.01.2024., 12:00h
W okresie zasuszenia krowy są szczególnie narażone na ryzyko nowej infekcji wymienia. Liczne badania potwierdziły, że znaczny wzrost liczby zakażeń ma miejsce w trakcie pierwszych 1–3 tygodni po zasuszeniu i następnie wzrasta pod koniec tego okresu i wkrótce po wycieleniu.

Dlaczego okres zasuszenia jest newralgiczny w przypadku infekcji wymienia?

Dlaczego tak się dzieje? Przy zasuszaniu krowy wciąż produkują znaczne ilości mleka. Po zaprzestaniu doju wymię nadal napełnia się mlekiem, ale nie jest już (wraz z kanałem strzykowym) opróżniane. Dój krów pomaga usunąć wiele bakterii, które mogą znajdować się w kanale strzykowym, na tyle, że nie przechodzą one do wymienia. Tak więc, kiedy dój się nie odbywa, bakterie mogą się swobodnie rozmnażać i głębiej penetrować gruczoł mlekowy.

Powszechnie stosowaną praktyką jest wlewanie do każdej ćwiartki wymienia dawki preparatów antybiotykowych, przeznaczonych specjalnie dla krów zasuszonych. Wlew wykonuje się za pomocą tubostrzykawki jednorazowego użytku z krótką kaniulą, której to zastosowanie minimalizuje usuwanie tak ważnej keratyny, którą normalnie wyściela kanał strzykowy i zapewnia jego ochronę wewnętrzną. Alternatywą takiego rozwiązania, bardzo często stosowaną też równolegle z tubostrzykawkami jest uszczelnianie strzyków. Używany do tego celu preparat tworzy barierę w miejscu, gdzie kanał strzykowy wchodzi do zatoki strzykowej i służy jako swoista zatyczka blokująca bakteriom przedostanie się z kanału strzykowego do wnętrza wymienia. Pamiętajmy, że zastosowanie sztucznego czopa jest możliwe tylko u tych krów, które nie mają infekcji w momencie zasuszenia.

Kiedy stosować u krów sztuczne czopy keratynowe?

W miarę jak wymię ulega zasuszeniu, wzrasta jego odporność na nowe infekcje. U większości krów kanał strzykowy ulega prawie całkowitemu uszczelnieniu przez formujący się czop keratynowy. Sztuki, które nie wykształcą silnego czopa są bardziej podatne na nowe infekcje, jeżeli nie zostanie zastosowana tubostrzykwaka lub sztuczny czop. Sztuczne czopy keratynowe powinny być stosowane u każdej zasuszanej krowy, bo dzięki nim zabezpieczamy wymiona przed drobnoustrojami środowiskowymi pod koniec zasuszenia, kiedy antybiotyk już nie działa.

image

Przyczyną ponad 60% wszystkich przypadków klinicznych mastitis, występujących do 3 miesiąca po wycieleniu, są infekcje bakteryjne, do których doszło w okresie zasuszenia

FOTO: Beata Dąbrowska

W miarę zbliżania się do kolejnej laktacji, wymię zaczyna produkować siarę (później mleko) i często blisko wycielenia pojawia się obrzęk wymienia oraz wyciek mleka. Oznacza to, że kanał strzykowy nie jest już zatkany i bakterie znów mają swobodny dostęp do wymienia. Dodatkowo, stres związany z późnym okresem ciąży, porodem i pierwszym miesiącem laktacji, również powoduje osłabienie układu odpornościowego, dlatego wewnętrzny system obrony jest słabszy, co sprawia, że krowy są bardziej podatne na infekcje bakteryjne.

Okres zasuszenia jest najtrudniejszym czasem w profilaktyce mastitis, dlatego też szczególnego znaczenia nabiera również zapewnienie krowom odpowiednio zbilansowanej dawki pokarmowej, aby utrzymać ich silny układ odpornościowy i prawidłowy stan ogólny krowy.

Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 18:12