– Wyniki przeprowadzonego sondażu wśród hodowców bydła pokazują, że obraliśmy bardzo dobry kierunek w produkcji mleka. Mamy świadomych, odpowiedzialnych, szukających nowych i najlepszych dla swoich gospodarstw rozwiązań, ludzi prowadzących gospodarstwa z pasją i pełnym zaangażowaniem. – przyznaje specjalistka ds. żywienia zwierząt w CortevaBeata Dąbrowska
StoryEditorKrowie na zdrowie

Co dla hodowców bydła mlecznego oznacza dbałość o zdrowie krów?

01.08.2023., 15:00h
Odpowiednie żywienie i dobrostan są najważniejszymi czynnikami wpływającymi na zdrowie krów mlecznych – wynika z sondażu przeprowadzonego wśród hodowców bydła mlecznego na zlecenie programu Krowie na Zdrowie.

Co zdaniem hodowców jest ważne dla zdrowia krów? Wyniki sondy Krowie na Zdrowie

W badaniu ankietowym zapytano hodowców bydła mlecznego co, ich zdaniem, w największym stopniu decyduje o zdrowiu krów. Dla większości ankietowanych (29 proc.) kluczową kwestią w dbałości o zdrowie krów jest odpowiednie żywienie. Respondenci zwracali uwagę m.in. na: właściwe parametry żywienia, zdrową paszę, dobrze zbilansowaną dawkę, dbałość o dobrą jakość pasz objętościowych, zapewnienie zwierzętom jak najlepszych warunków żywieniowych, smaczne i prozdrowotne żywienie.

Dla 13 proc. badanych, najważniejszym czynnikiem, który decyduje o zdrowiu krów jest dobrostan. Niektórzy hodowcy doprecyzowali w swoich odpowiedziach, że bardzo istotne jest zapewnienie odpowiednich warunków higienicznych (6 proc.), świeże powietrze, światło i wentylacja (6 proc.) oraz ruch i dostęp do wybiegu (4 proc.). Opiekę weterynaryjną wskazało 5 proc. badanych, co może świadczyć o tym, że hodowcy kierują się zasadą, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Za istotną kwestię zdrowotną ankietowani uznali dbałość o zdrowie racic (4 proc.).

image

– Wyniki przeprowadzonego sondażu wśród hodowców bydła pokazują, że obraliśmy bardzo dobry kierunek w produkcji mleka. Mamy świadomych, odpowiedzialnych, szukających nowych i najlepszych dla swoich gospodarstw rozwiązań, ludzi prowadzących gospodarstwa z pasją i pełnym zaangażowaniem. – przyznaje specjalistka ds. żywienia zwierząt w Corteva

FOTO: Beata Dąbrowska

Pojawiały się także odpowiedzi świadczące o emocjonalnym stosunku gospodarzy do zwierząt. Ankietowani twierdzili, że najważniejsze w dbałości o zdrowie krów to niekończąca się troska o zwierzęta, okazywanie im miłości oraz traktowanie zwierząt jak członka rodziny. Niektórzy hodowcy podkreślali rolę sprawnego zarządzania gospodarstwem. Według 10 proc. ankietowanych kluczem do zdrowia zwierząt jest profesjonalna i właściwa obsługa, będąca efektem odpowiedniego planowania oraz systematyczności, pracowitości, staranności i konsekwencji w realizacji planu.

Niektórzy hodowcy zwracali uwagę na wartości, które są nierozerwalnie związane z prowadzeniem gospodarstwa mlecznego. Spokój, pasja, wytrzymałość i pokora gospodarzy wpływają na dobrą kondycję zwierząt.

"Hodowcy bydła mlecznego są coraz częściej ludźmi wykształconymi, którzy ciągle poszerzają swoją wiedzę"

Badanie zostało przeprowadzone w maju br., podczas spotkań "Mleczne Laury", organizowanych przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM). Wyniki opracowano na podstawie 82 wypowiedzi.

Co na temat wyników sondażu sądzą partnerzy programu Krowie na Zdrowie?

– Najwięcej hodowców zwraca uwagę na żywienie, czyli jakość pasz objętościowych i treściwych. Według naszych respondentów jest to jeden z ważniejszych elementów w produkcji mleka, co z punktu widzenia firmy Barenbrug, która zajmuje się sprzedażą nasion traw i lucerny jest bardzo optymistyczne. Zajmujemy się doradztwem dotyczącym wyboru mieszanek nasion traw oraz przekazujemy wiedzę na temat użytkowania i agrotechniki użytków zielonych i lucerników, aby hodowcy mogli wyprodukować paszę najwyższej jakości – powiedziała Małgorzata Sikora, specjalistka ds. nasion traw pastewnych i lucerny w Barenbrug. – Według klientów bardzo ważne są również warunki, w jakich zwierzęta funkcjonują, czyli szeroko rozumiany dobrostan. Zwierzęta muszą mieć jak najlepsze warunki bytowe, dostęp do wody, paszy, świeże powietrze. Hodowcy bydła mlecznego są coraz częściej ludźmi wykształconymi, którzy ciągle poszerzają swoją wiedzę, między innym poprzez współpracę z firmami programu Krowie na Zdrowie.

Polscy hodowcy bydła mlecznego obrali bardzo dobry kierunek

Hanna Nowak, specjalistka ds. żywienia zwierząt w Corteva: – Wyniki przeprowadzonego sondażu wśród hodowców bydła pokazują, że obraliśmy bardzo dobry kierunek w produkcji mleka. Mamy świadomych, odpowiedzialnych, szukających nowych i najlepszych dla swoich gospodarstw rozwiązań, ludzi prowadzących gospodarstwa z pasją i pełnym zaangażowaniem. Hodowców kochających zwierzęta i traktujących je jak członków rodziny, produkujących najwyższej jakości produkty. Myślę, że to jest to spójne z myślą przyświecającą Corteva, jesteśmy skupieni na wprowadzaniu najlepszych i najbardziej zaawansowanych technologicznie rozwiązań dla rolnictwa przy jednoczesnej miłości do środowiska naturalnego. Pracujemy z pasją i pełną świadomością, że to co produkujemy trafia finalnie na nasz stół. Razem tworzymy przyszłość dla kolejnych pokoleń.

Małgorzata Grzelązka, kierownik sekcji marketingu strategicznego De Heus: – Od 30 lat współpracujemy z polskimi hodowcami na ich fermach. Każdego dnia wiele się od nich uczymy. Oddajemy im tę wiedzę w formie produktów do żywienia krów i doradztwa, które są wykorzystywane do maksymalizacji wyników zwierząt, z jednoczesną troską o ich dobrostan. Zróżnicowanie jakości kiszonek, będących podstawą żywienia krów na fermach, wymaga ciągłej współpracy z hodowcami i indywidualnego podejścia. Jednak efekty, które osiągają nasi klienci bardzo cieszą: zdrowe stada, troska o cielęta i jałówki, coraz większa świadomość istotności żywienia w okresie zasuszenia. To procentuje w postaci wydajności mlecznej, której maksymalizacja jest szczególnie istotna w obecnej rzeczywistości rynkowej.

Oprac. Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 21:17