StoryEditorChoroby krów

Jak zapobiegać hipokalcemii u krów?

13.02.2019., 17:02h
Większość chorób metabolicznych krów wynika z błędów w żywieniu energetyczno-białkowym, a przede wszystkim w nieprawidłowej ilości i jakości węglowodanów strukturalnych i skrobi.

Skąd bierze się hipokalcemia u krów mlecznych?

Pierwsze miejsce wśród przyczyn hipokalcemii zajmuje nieprawidłowe żywienie mineralne w okresie zasuszenia, przede wszystkim w okresie przejściowym przed wycieleniem. Utrzymanie dużej koncentracji wapnia we krwi krów po wycieleniu, oprócz ograniczenia ujemnego bilansu energii – w opinii prof. dr hab. Włodzimierza Nowaka – zalicza się do podstawowych priorytetów żywienia wysoko wydajnych krów, w okresie przejściowym.

Duże zagrożenie hipokalcemią

Badania wykonane w Katedrze Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu wykazały, że u ponad 55% krów wieloródek i 15% pierwiastek koncentracja wapnia we krwi, w pierwszej dobie po wycieleniu była niższa od rekomendowanej, co potwierdziło zaskakująco dużą skalę zagrożenia hipokalcemią. Warto dodać, że przypadków porażenia poporodowego w analizowanych stadach było mniej niż 3%.

Jakie są konsekwencje obniżonego poziomu wapnia?

Subkliniczna postać hipokalcemii może być pośrednią przyczyną pogorszenia wskaźników płodności. Jest także bramą ułatwiającą transfer czynników chorobotwórczych. Należy podkreślić, że znacząco zwiększa również ryzyko wystąpienia przemieszczenia trawieńca ograniczając ruchliwość żwacza i trawieńca. Hipokalcemia zmniejsza pobudliwość nerwową oraz kurczliwość wielu mięśni, opóźnia inwolucję macicy, i zwiększa prawdopodobieństwo mastitis przez pogorszenie kurczliwości zwieracza strzyku. Negatywnym efektem towarzyszącym obniżeniu poziomu wapnia we krwi jest zmniejszenie pobrania suchej masy dawki pokarmowej, co może dodatkowo pogłębiać ujemny bilans energii w pierwszych tygodniach laktacji.

Beata Dąbrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. grudzień 2024 17:00