
Inwestycje, połączenie, nowości – Spomlek podsumowuje 2024 rok
– Miniony rok był dla nas wymagający, ale przyniósł także wiele powodów do optymizmu. To czas intensywnych działań, które przełożyły się na wzrost przychodów o ponad 15% i zbliżenie się do kluczowych celów, takich jak rentowność czy stabilizacja cen mleka oraz połączenie z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską w Bychawie – podsumowuje Paweł Gaca, prezes Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.
– Osiągnięte wyniki napawają nas dumą i pokazują, że obraliśmy właściwy kierunek. To zasługa zarówno naszych pracowników, jak i rolników, którzy wspólnie z nami tworzą sukces Spomleku – podkreśla prezes Paweł Gaca.
Fuzja z OSM w Bychawie była wyzwaniem
Miniony rok dla SM Spomlek obfitował w wyzwania, z których największym była integracja ze spółdzielnią w Bychawie oraz rozwój segmentu produktów „białych” – takich jak twarogi, kefiry czy maślanki. Połączenie z Bychawą to krok, który otworzył drzwi do nowych rynków i segmentów produktów, dotychczas nieobecnych w ofercie Spomleku. Jednocześnie mleczarnia realizowała ambitne inwestycje, m.in. zakończenie budowy nowoczesnej solowni w Radzyniu Podlaskim, rozpoczęcie budowy magazynu wyrobów gotowych oraz mnóstwo mniejszych.
Za najważniejsze osiągnięcia 2024 roku firma uznaje nie tylko fuzję z OSM Bychawa, ale także zmianę strategii, która zakładała wejście na nowe obszary działalności. Efekty fuzji są już widoczne – trwa bowiem modernizacja zakładu w Bychawie, gdzie wkrótce zostanie uruchomiona linia produkcyjna twarogów.
Co planuje SM Spomlek na 2025 rok?
Na 2025 rok Spomlek zapowiada szeroko zakrojone inwestycje. W Radzyniu Podlaskim zostanie ukończony magazyn wyrobów gotowych oraz zakończenie modernizacji masłowni. Firma planuje także uruchomienie publicznej stacji ładowania samochodów elektrycznych oraz zakupy linii produkcyjnych do nabiału. Strategia na 2025 rok zakłada również dalszy rozwój marki Serenada, wprowadzenie nowych produktów oraz intensywną kampanię promującą flagowe wyroby. Firma pozostaje także otwarta na ewentualne fuzje z innymi spółdzielniami. Jednocześnie koncentruje się również na ekologii, poprzez: optymalizację zużycia energii, redukcję emisji CO2 i automatyzację procesów produkcyjnych.
– Stabilizacja dochodów naszych rolników i spółdzielni to priorytet, który realizujemy poprzez dywersyfikację oferty i eksplorację nowych rynków. Inwestycje to klucz do dalszego rozwoju i wzmacniania naszej pozycji na rynku. Dzięki wspólnym wysiłkom możemy być spokojni o przyszłość, choć rynek mleka naturalnie podlega fluktuacjom. Wierzę, że razem sprostamy każdemu wyzwaniu – podsumowuje prezes Paweł Gaca.
Oprac. Beata Dąbrowska