Czy mleko jest zdrowe?
Przez długi czas uważano je za czynnik ryzyka dla serca i naczyń krwionośnych. Dziś wiemy, że to nie do końca prawda. Tłuszcz mleczny jest osadzony w specjalnych strukturach, które mogą nawet obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu LDL we krwi.
– Przyznaję się: jestem fanatykiem mleka. I jestem nim od dziecka. Dorastając w wiosce liczącej 400 mieszkańców, codziennie mieliśmy na stole surowe mleko – w końcu rodzina prowadziła dużą mleczarnię. Może dlatego szczególnie denerwuje mnie, że mleko zyskało tak złą sławę w ostatnich latach. Podobno jest odpowiedzialne za najróżniejsze schorzenia: choroby układu krążenia, osteoporozę, a nawet raka. Ale przyjrzyjmy się temu trzeźwo: z naukowego punktu widzenia niewiele z tych twierdzeń ma sens – mówi Heinz Wilhelm Esser, lekarz znany jako „Doc Esser”.
Co na temat mleka mówi nauka?
Podczas produkcji sera i jogurtu białko rozbijane jest na mniejsze cząstki i powstają i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które obniżają ciśnienie krwi i poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Innymi słowy, osoby regularnie spożywające produkty mleczne zmniejszają ryzyko nadciśnienia, a nawet cukrzycy typu 2.
Oczywiście, mleko zawiera kalorie. Osoba, która pije litr pełnego mleka dziennie i nie zmienia niczego w swojej diecie, jest bardziej narażona na przybranie na wadze. Jednak w ramach zbilansowanej diety mleko może nawet pozytywnie wpłynąć na skład ciała – mniej tkanki tłuszczowej, więcej masy beztłuszczowej.
Czy od picia mleka można dostać raka?
A co z szeroko omawianym ryzykiem raka? Owszem, mleko zawiera czynnik wzrostu o nazwie IGF-1, który teoretycznie mógłby promować rozwój komórek nowotworowych. Badania wykazują jednak wyraźne działanie ochronne przed rakiem jelita grubego.
– Roślinne alternatywy nie są w stanie zastąpić mleka pod względem różnorodności składników odżywczych. Pozostaje kwestia kości. W komentarzach krytyków mleka można znaleźć opinie, że „mleko powoduje kruchość kości”. To nieprawda. Samo mleko nie wystarczy, aby zapobiec osteoporozie – potrzeba również witaminy D, magnezu i, co bardzo ważne, ruchu. Ale z pewnością nie jest ono przyczyną złamań kości. A co z roślinnymi alternatywami? Napoje sojowe, migdałowe czy owsiane, to często produkty wysoko przetworzone. Nie mam nic przeciwko nim – ale nie mogą one w pełni zastąpić mleka pod względem różnorodności składników odżywczych – mówi Doc Esser.
Podsumowując, mleko to bezpieczna i zdrowa żywność. Ci, którzy dbają o zrównoważony rozwój i świadomie je spożywają, mogą cieszyć się nim z czystym sumieniem. A Doc Esser??? Pozostaje fanem z dużą szklanką mleka w dłoni.
Karolina Kasperek
