StoryEditorRasy krów

Montbeliarde, HF i czerwona norweska w jednym gospodarstwie - która rasa sprawdza się najlepiej?

28.05.2021., 09:05h
O kierunku produkcji gospodarstwa często decyduje jego położenie, klasa gleb czy rodzinna tradycja. Wielu rolników obawiając się zmian, przez lata prowadzi, często mało lub nieopłacalne kierunki. Są jednak i tacy jak Małgorzata i Paweł Woźnicowie, którzy nie bali się zmiany i co najważniejsze, z perspektywy czasu, chwalą ją sobie.

Produkcja mleka - jedyny opłacalny kierunek

Paweł Woźnica zapytany dlaczego gospodarstwo specjalizuje się w hodowli bydła odpowiedział.

W naszym gospodarstwie nie da się wyżyć z produkcji roślinnej. Większość areału stanowią ziemie V i VI klasy. Mamy też kilka hektarów podmokłych co sprzyja trawom. Bo bydło mleczne w naszym gospodarstwie jest od zawsze, choć przez wiele lat głównym zwierzęcym kierunkiem była hodowla trzody chlewnej. Po spadku cen trzody w 2013 r. postanowiliśmy ją zlikwidować i wyspecjalizować gospodarstwo w produkcji mleka – wspomina pan Paweł.

Przez lata krowy przebywały w starych, małych uwięziowych obórkach, gdzie żłoby znajdowały się przy ścianach. To wymagało ręcznego zadawania pasz. Praca była zatem bardzo ciężka – dodaje.

Na przełomie 2013/2014 r. rolnicy podjęli decyzję o budowie nowej obory. Inwestycja była współfinansowana ze środków unijnych.

Zdecydowaliśmy się na wolnostanowiskową oborę z 38 legowiskami, która wyposażona została w halę udojową rybia ość 2x4 stanowiska, a mleko przechowywane jest w dwóch schładzalnikach o łącznej pojemności 2400 l – wylicza pan Paweł. ...
Pozostało 78% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 19:33