Informacje o wielkości indywidualnego pobrania suchej masy przez krowę będą również nieocenionym wsparciem w opiece nad grupą krów świeżo wycielonych, którą to najbardziej dotyka problem ujemnegonbilansu energiiAfimilk
StoryEditorNowoczesna hodowla bydła mlecznego

Ile suchej masy pobiera krowa? Już niebawem poinformuje rolnika o tym program AfiFarm

06.04.2024., 14:30h
Żywienie stanowi największy koszt w produkcji mleka. I nie ma chyba hodowcy, który nie zastanawiałby się nad jego zmniejszeniem, bardziej niż nad zwiększaniem wydajności, sądząc, niekoniecznie słusznie, że wyższa wydajność więcej kosztuje. Wiele zależy tutaj bowiem od efektywności żywienia, które bezpośrednio przekłada się na ekonomiczne wyniki stada. O tym, jaka jest efektywność wykorzystania paszy, czyli ile kosztuje nas wyprodukowanie litra mleka, decyduje pobranie suchej masy przez krowy. Już niebawem firma Afimilk, dostarczy hodowcom innowacyjne i jedyne takie narzędzie, dzięki któremu możliwa będzie kontrola indywidualnego pobrania paszy.

Co oferuje hodowcom zautomatyzowany program AfiFarm?

Z tego rewolucyjnego rozwiązania, już za kilka miesięcy, korzystać będę mogli wszyscy użytkownicy programu do zarządzania stadem AfiFarm i sensorów naszyjnych Aficollar.

O tym, jak funkcjonuje i jakie wymierne korzyści przynosi, mówiła podczas tegorocznego Forum Mleka Maria Manolescu – Application Support Manager Europe w Afimilk oraz lekarz weterynarii, która przez kilkanaście lat użytkowała program AfiFarm, pracując na mlecznych fermach w południowej Europie. Zautomatyzowany program AfiFarm jest najważniejszym elementem szeroko pojętego zarządzania stadem i całym mlecznym gospodarstwem, który obsługuje stada od 50 do nawet 10 000 krów.

Nasz program kolekcjonuje dane z sensorów zamontowanych na fermie oraz z tych, w jakie wyposażone są krowy, przez co pomaga wspierać codzienną pracę oraz decyzje, które codziennie podejmujemy we wszystkich istotnych obszarach produkcji mleka. System ocenia zwierzęta indywidualnie, jak również na poziomie danej grupy, monitorując m.in. zdrowie, płodność i parametry produkcyjne – wyjaśniała dr Manolescu. – Niezależnie od tego ile krów utrzymujemy, dane gromadzone są indywidualnie dla każdej krowy, jednak późniejsze decyzje mogą dotyczyć nie tylko krowy, ale również danej grupy zwierząt.

image
FOTO: Beata Dąbrowska

Podstawą funkcjonowania programu są sensory Aficollar w postaci naszyjnego responderu

Doskonałym uzupełnieniem uzyskanych od nich informacji jest też montowany na hali udojowej mlekomierz oraz analizator mleka AfiLab, który podczas każdego doju mierzy (od każdej krowy) zawartość tłuszczu, białka, laktozy w mleku oraz wskazuje obecność krwi. Co ważne, analizator jest bezobsługowy i nie generuje dodatkowych kosztów w trakcie użytkowania. Dane pozyskiwane są również z bramek selekcyjnych czy stacji żywienia. Pozyskane ze wszystkich tych źródeł dane są gromadzone przez AfiFarm, który może być wykorzystywany przez każdą osobę pracującą w gospodarstwie, czyli: hodowcę, lekarza czy zootechnika.

Na ich podstawie system buduje listę czynności lub zdarzeń, na które hodowca powinien zwrócić uwagę. Za interpretację tych danych odpowiedzialny jest oczywiście program, który przedstawia hodowcy gotową informację, wskazując, która krowa powinna być pokryta, zasuszona, zaszczepiona lub leczona. System AfiFarm pracuje w dwóch wersjach: pełnej, gdzie oprócz czujników zamontowanych na krowie, pracują sensory, w które wyposażona jest hala udojowa. Druga – nieco uproszczona wersja – oparta jest na informacjach zbieranych przez sensory od krów. W pełnej wersji programu na ekranie widoczne jest 7 sekcji: dane z produkcji mleka, zdrowie, czyli u której mamy podejrzenie mastitis, ketozy, krowy świeżo wycielone do sprawdzenia, wskazanie krów w rui, do inseminacji i podejrzenie poronienia oraz sztuki z problemami z płodnością.

Co istotne, system nie tylko pokazuje krowy w rui, ale także wskazuje czas, w którym inseminacja będzie najskuteczniejsza. Gdy stado wyposażone jest w sensory naszyjne otrzymujemy informacje o czasie pobierania paszy, przeżuwania, jak również o stresie cieplnym poprzez rejestrację dyszenia. Jeśli mamy analizatory mleka, otrzymujemy ostrzeżenie o podejrzeniu subklinicznej kwasicy – tłumaczyła możliwości systemu Maria Manolescu, podkreślając jego wielki atut, jakim jest elastyczność.

image
– Gospodarstwa, które korzystają z podstawowej wersji progarmu
AfiFarm (bez sensorów zamontowanych na hali udojowej) również będą mogły korzystać z nowego modułu. Hodowca będzie musiał tylko ręcznie wpisać do systemu informacje o aktualnej produkcji danej sztuki – podkreśliła Maria Manolescu
FOTO: Beata Dąbrowska

To hodowca decyduje bowiem, jakie informacje chce pozyskiwać i wykorzystywać. Aby jednak tak było, konieczne jest wprowadzanie podstawowych informacji o krowie takich jak: inseminacja, dzień wycielenia, zasuszenia czy szczepienia. System działa całą dobę i – co ważne – wszystkie informacje sprzężone są z aplikacją na telefonie, tak więc możliwe jest zarządzanie stadem w dowolnym miejscu i czasie.

Już niebawem algorytm będzie mierzył pobranie suchej masy przez krowę

Już niebawem, bo w drugiej połowie roku, system AfiFarm wzbogacony zostanie o wspomnianą wcześniej, dodatkową i jakże niezbędną w prawidłowym żywieniu krów mlecznych informację, jaką jest pobranie suchej masy.

Jak poinformował Kamil Drzazga – dyrektor sprzedaży w Polsce, już w drugiej połowie roku program AfiFarm wzbogacony zostanie o dodatkową i jakże przydatną funkcję.

Na bazie informacji dotyczących przeżuwania, czasu pobierania paszy, czy też stresu cieplnego, opracowaliśmy algorytm, który będzie mierzył indywidualne pobranie suchej masy od krowy z dokładnością powyżej 95%. Jedyne co w tej kwestii będzie musiał zrobić hodowca, to wprowadzić (na poziomie grupy) ilość zadanego TMR-u i zawartej w nim suchej masy.

Indywidualnego modułu pobrania suchej masy nikt jeszcze dziś nie oferuje i Afimilk będzie pierwszą firmą, która niebawem zaproponuje hodowcom to innowacyjne narzędzie.

image
– Drugim innowacyjnym rozwiązaniem, które firma Afimilk niebawem wprowadzi na rynek, będzie automatyzacja hal udojowych typu bok w bok – poinformował Kamil Drzazga
FOTO: Beata Dąbrowska

Maria Manolescu wyjaśniła, iż obecnie moduł ten funkcjonuje w 20 pilotażowych farmach mlecznych na całym świecie, do których co tydzień wysyłamy raporty o wielkości pobrania suchej masy, w odniesieniu dla każdej krowy w stadzie, a po uwzględnieniu danych, o ilości udojonego mleka wraz z wyliczonym wskaźnikiem efektywności wykorzystania paszy (Feed Efficiency).

Tak więc na podstawie tych danych sugerujemy, które krowy są najbardziej efektywne, a które należy jak najszybciej ze stada wybrakować. Wiemy, że bardzo często pod koniec laktacji koszty utrzymania krowy przewyższają przychód, jaki ona przynosi. Szczególnie, gdy myślimy o sztukach, które przeznaczone są do wybrakowania i zastanawiamy się, gdzie jest ten moment, kiedy krowa przestaje zarabiać pieniądze. Jeśli nie wiemy, ile dana sztuka je (a koszty paszy są przecież najwyższe), decyzja ta z reguły oparta jest wyłącznie na tym, ile produkuje mleka.

Mając jednak informacje o indywidualnym pobraniu suchej masy, możemy wyliczyć wskaźnik efektywności wykorzystania paszy i dowiedzieć się ile z jej 1 kg dana sztuka produkuje mleka. Wówczas to może okazać się, że krowy o niższej wydajności są znacznie wydajniejsze ekonomicznie i bardziej opłaca się je utrzymywać. Informacje co do wielkości indywidualnego pobrania suchej masy przez krowę będą również nieocenionym wsparciem w opiece nad grupą krów świeżo wycielonych, którą to najbardziej dotyka problem ujemnego bilansu energii. Jeśli wiemy, ile je konkretna krowa, jesteśmy w stanie przewidzieć i zapobiec temu destrukcyjnemu dla zdrowia i produkcji stanowi metabolicznemu.

Odziedziczalność cech, określających wykorzystanie paszy jest bardzo wysoka!

Na tym nie kończą się jednak możliwości pozyskiwania informacji, co do wielkości pobrania suchej masy przez krowę. Otóż, jedno z pilotażowych gospodarstw w USA już wykorzystuje wskaźnik efektywności wykorzystania paszy do pracy hodowlanej. Okazuje się, że odziedziczalność zespołu cech, które określają efektywność wykorzystania paszy, jest bardzo wysoka i obecnie do rozrodu mlecznych stad wchodzą już nie tylko buhaje (z określonym wskaźnikiem Feed Efficiency), ale również już na poziomie krów jesteśmy w stanie wskaźnik ten zweryfikować i odpowiednio dobierać zwierzęta do kojarzeń.

image
Informacje o wielkości indywidualnego pobrania suchej masy przez krowę będą również nieocenionym wsparciem w opiece nad grupą krów świeżo wycielonych, którą to najbardziej dotyka problem ujemnegonbilansu energii
FOTO: Afimilk

Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 04:58