
Podlaskie Święto Sera 2025
Za nami II Podlaskie Święto Sera 2025, które odbyło się 8 czerwca br. na terenie Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie (pow. białostocki). W trakcie wydarzenia został przeprowadzony konkurs na najlepszy ser, w którym międzynarodowe jury wyłoniło najlepsze sery zgłoszone przez serowarów z całej Polski.
W jury zasiedli:
- Gienon Mientkiewicz – twórca określenia sery zagrodowe, proklamator dnia twarogu, orędownik rzemieślniczego serowarstwa i przyjaciel serowarów.
- Jolanta Lunitz – prezes Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, pasjonatka serowarstwa, szkoleniowiec i działaczka na rzecz poprawy jakości polskich serów,
- Rimvydas Laužikas – profesor Uniwersytetu Wileńskiego, znawca kuchni historycznej i dziedzictwa kulinarnego kresów wschodnich,
- Michał Bonarowski – reporter smaku, dziennikarz kulinarny radia 357.
Krowiacotta z Pokaniewa z medalem Podlaskiego Święta Mleka
Na tak ważnym wydarzeniu nie mogło zabraknąć Tomka i Moniki Cieślików z Pokaniewa, którzy od kilku lat rozkręcają własną produkcję serów z mleka A2.
Jak się okazuje, krowiacotta, jak nazwało swój ser małżeństwo Cieślików, zdobyła złoty medal a kategorii V – Inne wyroby z mleka.
– Było cudownie, wspaniale! Byłam zaskoczona, bo większość ludzi wie już, co to jest mleko A2, więc nie musiałam nic tłumaczyć. Najpierw nam zeszły sery dojrzewające gouda, potem ricotta, ale tego mieliśmy najmniej. Najwięcej mieliśmy jogurtów. Mamy nadzieję, że za rok znów się tu spotkamy – mówi Monika.
– Wszystko sprzedane! Sery, jogurty! Nic nie wraca do Pokaniewa. Ludzie coraz częściej szukają żywności prosto z gospodarstw – dodaje Tomek.
Wyniki konkursu na najlepszy ser Podlaskiego Święta Sera
Jak czytamy na oficjalnej stronie Podlaskiego Święta Sera, w roku 2025 nagrody w poszczególnych kategoriach otrzymali:
Liczba ocenianych produktów: 88 serów i wyrobów mlecznych!
Nagrody:
- Tytuł: „Najlepszego Sera Podlaskiego Święta Sera 2025”: Groseran - Groser Grodziskie Sery – Monika Lasoń.
Najlepsze sery w poszczególnych kategoriach:
- Kategoria I – Sery dojrzewające twarde: Groseran -Groser Grodziskie Sery – Monika Lasoń.
- Kategoria II – Sery dojrzewające miękkie: Ordo Blue - Serowarnia Mera Vallis – Grażyna Szłapka.
- Kategoria III – Sery świeże i krótko dojrzewające: Gruzin - Wiejskie Smaki Ewy – Ewa Kozłowska.
- Kategoria IV – Twarogi: Twaróg pałucki - Serowarnia Jasiurkowscy – Jakub Jasiurkowski.
- Kategoria V – Inne wyroby z mleka: Granita serwatkowa - Podlasie Na Wypasie – Konrad Rafałko
Złoty medal zdobyli:
- Lody z sera koziego „Blue’s” z porzeczką – Wytwórnia Lodów Naturalnych "Melodia Smaku" – Daniel Woronowicz,
- Ser smażony z kminkiem – Fan-Agri – Joanna Leszczyk,
- Żętyca owcza – Bacówka na Hali Majerz – Wojciech Komperda,
- Krowiacotta – Monika i Tomek Cieślik Pokaniewo Złote Jabłko – Tomasz Cieślik,
- Granita serwatkowa – Podlasie Na Wypasie – Konrad Rafałko,
- Masło owcze – Sernica Dolnośląska – Kamil Holajda,
- Masło Ekstra z Hajnówki – OSM Hajnówka – Krystyna Waszczuk,
- Twaróg pałucki – Serowarnia Jasiurkowscy – Jakub Jasiurkowski,
- Twaróg – Serowarnia Mazurska – Hubert Zyśk,
- Gruzin – Wiejskie Smaki Ewy – Ewa Kozłowska,
- Aronek – Fan-Agri – Joanna Leszczyk,
- Ordo Blue – Serowarnia Mera Vallis – Grażyna Szłapka,
- Groseran – Groser Grodziskie Sery – Monika Lasoń,
- Ser łąkowy owczy – Sernica Dolnośląska – Kamil Holajda.
Srebrny medal zdobyli:
- Deserek – Fromagerie Sery – Sybilla Mrowiec,
- Słoik twarogowo-bazyliowy – Złota Górka – Aleksander Pawluczuk,
- Kefir naturalny – Spółdzielnia Mleczarska Rospuda – Angelika Walicka,
- Twaróóóg – Natura Na Wypasie – Ewelina Pętlicka,
- Popiołak – Sery z Puszczy Białowieskiej – Adam Lewczuk,
- Pukutis – Vilmanto Sūrinė – Vilmantas Navickas,
- Ser do sałatki „Feta dojrzewająca” – Fromagerie Sery – Sybilla Mrowiec,
- Ser pleśniowy „Mocny w gębie” – Zagroda Pod Lasem Koźliki – Monika Szymczukiewicz,
- Viržinis – Sūrinė „Varinis puodas“ – Giedrius Tevelis,
- Czesiu – Serowarnia Jasiurkowscy – Jakub Jasiurkowski,
- Żółty długodojrzewający – Swojski ser z Podlasia – Renata Sutuła,
- Gołta – Natura Na Wypasie – Ewelina Pętlicka.
Brązowy medal zdobyli:
- Maślanka z miętą – Serowarnia Mazurska – Hubert Zyśk,
- Karmelowa Pokusa – Pewne źródło – Wojciech Kraśnicki,
- Twaróg owczy „Zza płota” – Zagroda Pod Lasem Koźliki – Monika Szymczukiewicz,
- Twaróg swojski – AhSer Serowarnia Namysłów – Anna Smreczak,
- Twaróg domowy – Ser dobry – Milena Katana,
- Ser Koryciński Swojski z truflą – Ser Koryciński Swojski/Zarzeccy,
- Kozi podpuszczkowy z bazylią i pomidorami – Złota Podkowa – Sylwia i Karol Matwiejczuk,
- Ser wypasiony – Podlasie Na Wypasie – Konrad Rafałko,
- Fetunia z Netty – Augustowskie Smaki Natury – Irena Och,
- Ser „Nietupek – nietupski orzech pistacjowy” – Sery Korycińskie Anna i Tomasz Nietupscy
- Trapista – AhSer Serowarnia Namysłów – Anna Smreczak,
- Jacobus – Serowar Sokólski Aurelia i Gabriel Szymczak,
- Ser gospodarza – KozieŁawy – Emilia Witkowska,
- Ser typu Gouda „Pewna koza” – Pewne źródło – Wojciech Kraśnicki,
- Oscypek – Bacówka U Jancoka – Janina Rzepka.
Wszystkim nagrodzonym i uczestnikom serdecznie gratulujemy!
Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz na podst. Facebook/Podlaskie Święto Sera