Stosowanie buhajów ras mięsnych u krów mlecznych nie powoduje zwiększonego ryzyka problemów zdrowotnych i nie wpływa na ich wydajnośćBeata Dąbrowska
StoryEditorKrzyżowanie międzyrasowe bydła

Czy krycie mlecznych krów bykami ras mięsnych ma wpływ na długość ciąży i trudność porodów?

23.01.2024., 14:00h
Wykorzystanie buhajów ras mięsnych w rozrodzie krów mlecznych nie wpływa negatywnie na ich zdrowie i wydajność oraz nie powoduje trudniejszych porodów.

Jak krycie buhajami mięsnymi wpłynęło na ciążę i zdrowie krów mlecznych?

Takie wnioski opublikowali na łamach Journal of Dairy Science amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii, opierając je na przeprowadzonych badaniach. Wykorzystali do nich dane pochodzące z dziesięciu amerykańskich gospodarstw (o ​​wielkości od 100 do 13 000 krów). Obejmowały one łącznie ponad 75 000 laktacji od 39 000 krów, które w które w latach 2010–2023 urodziły cielęta znanych reproduktorów rasy holsztyńskiej lub mięsnej ras: angus, simentalska, limousine, charolaise i ich mieszańców.

Czytaj więcej: Krzyżowanie międzyrasowe: Z jakią rasą krzyżować bydło HF?

Jak wykazały badania, odsetek ciężkich urodzeń nie był istotnie większy w przypadku stosowania na krowy mleczne buhajów ras mięsnych, tzw. beef-on-dairy, w porównaniu z buhajami rasy holsztyńskiej. Na przykład, w przypadku krów ciężarnych z cielęciem rasy holsztyńskiej pomocy porodowej wymagało 2,00% cieląt. W przypadku krów, które były w ciąży z bykiem rasy angus lub buhajem mięsnym krzyżówkowym, odsetek ten wynosił kolejno 1,99 i 2,18%.

Zaobserwowano jednak różnicę w odsetku martwo urodzonych cieląt. Spośród wszystkich wycieleń cieląt rasy holsztyńskiej 2,01% zakończyło się martwym cielęciem. W przypadku krów, które były w ciąży z mieszańcem byka mięsnego, odsetek ten wynosił 5,14%. Jedynie zastosowanie buhajów rasy angus nie doprowadziło do znacznie większej liczby martwych cieląt, bo tylko na poziomie 2,28%.

W przypadku których krzyżówek ciąża była najkrótsza?

Zróżnicowana była też długość ciąży. Ciąża cieląt rasy holsztyńskiej i rasy angus była najkrótsza i wynosiła odpowiednio 277 i 278 dni, jednak okres ciąży cieląt rasy limousine i wagyu był wyraźnie dłuższy i wynosił średnio 282 i 285 dni. Jak dowiedli badacze, stosowanie buhajów mięsnych nie miało wpływu na zdrowie krów mlecznych. Krowy ciężarne buhajem mięsnym nie wykazywały zwiększonej ilości problemów ze zdrowiem racic, zapaleniem wymienia, ketozą czy płodnością niż krowy ciężarne buhajem holsztyńskim. Nie były też brakowane w czasie pierwszych 60 dni laktacji, a ich produkcja mleka (w tym zawartości tłuszczu i białka) nie różniła się od krów ciężarnych buhajem rasy holsztyńskiej.

image

Stosowanie buhajów ras mięsnych u krów mlecznych nie powoduje zwiększonego ryzyka problemów zdrowotnych i nie wpływa na ich wydajność

FOTO: Beata Dąbrowska

Beata Dąbrowska

image
Porady
Kiedy najlepiej sprawdzają się mieszańce międzyrasowe w gospodarstwie mlecznym?

image
Rasy krów
Hf-y nie nadają się na górski wypas. Jakie rasy krów wybrać?

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 02:59