Lubuskie Angusowo – bydło mięsne rasy angus czerwony
O farmie Lubuskie Angusowo na łamach „Tygodnika Poradnika Rolniczego” pisaliśmy już 5 lat temu. Wówczas przedstawiliśmy historię małżeństwa Kariny i Tomasza Jakielów, którzy, choć nie wywodzili się z rodzin rolniczych i z samym rolnictwem nie mieli nic wspólnego, postanowili założyć farmę. Celem Jakielów było stworzenie miejsca, w którym będzie „produkowana żywność wysokiej jakości, w połączeniu z dbałością o kondycję gleby i umiejętne gospodarowanie jej zasobami”.
Rolnicy przyjęli również motto, które brzmi: „Dać zwierzętom jak najlepsze życie, by tylko jeden dzień w całym ich życiu był nieszczęśliwy”.
W ten oto sposób na farmie pojawiło się jako pierwsze bydło mięsne rasy angus czerwony, którego stado wraz z upływem czasu rolnicy poszerzali o kolejne sztuki.
Na farmie Lubuskie Angusowo mieszkają również inne zwierzęta, o czym więcej przeczytasz w artykule: Hodowla kudłatych świń w dobie ASF
Bliźniacze narodziny w stadzie angusów w Lubuskiem
Jakielowie za pośrednictwem mediów społecznościowych podzielili się z obserwatorami dobrą nowiną. Jak się okazuje, na ich farmie urodziły się bliźnięta: byczek i jałówka.
Jak przyznają rolnicy, w swoim gospodarstwie dawno nie mieli takiej niespodzianki. Cielęta czują się dobrze, jednak trzeba je dokarmiać, bo ich mama ma nieco mało mleka. Dla małżeństwa Jakielów nie jest to jednak problem.
– Na tę chwilę wszystko jest w porządku - oba napiły się siary i wesoło brykają po polu. Mama bliźniaków ma trochę za mało mleka, więc zacznie się dla nas okres dokarmiania maluchów. Na szczęście mamy krówki mleczne, które podzielą się mlekiem – poinformowali rolnicy.
Jak się okazuje, cielęta szybko nauczyły się pić z butelki, nabierają sił i powoli zaczynają szukać innych dawców mleka w stadzie.
– Nasze bliźniaki szybko zaznajomiły się z butelką. Potrafią już wypić 2 razy dziennie po 2 litry mleka. Utrzymują dobrą kondycję - zaczynają również szukać w stadzie innych dawców mleka. Piękna pogoda nam sprzyja - aż się chce być w stadzie – dodają Jakielowie.
Oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz
Źródło: Facebook/LubuskieAngusowo
