Tłuszcz jest na średnim poziomie 4,61%, a białko 3,70%. Takie wyniki są efektem odpowiedniej dawki żywieniowej, ale nie bez znaczenia jest też dobór buhajów.Andrzej Rutkowski
StoryEditorDobry hodowca

Jak hodowcy z Mazowieckiego udało się osiągnąć rekordowe parametry mleka na dawce PMR?

12.05.2023., 16:00h
Stado Łukasza Dąbrowskiego objęte jest oceną użytkowości mlecznej od ponad 40 lat. Pomimo że jest to druga obora pod względem wydajności w powiecie otwockim z wynikiem 9700 kg mleka, to rolnik widzi tu jeszcze znaczne rezerwy, natomiast tzw. sufit, czyli najwyższy poziom osiągnął w przypadku parametrów mleka.

Wyśmienite parametry mleka składową precyzyjnego żywienia i odpowiedniej genetyki

Ocenę prowadził dziadek, ojciec, a teraz ja. Tłuszcz jest na średnim poziomie 4,61%, a białko 3,70%. Takie wyniki są efektem odpowiedniej dawki żywieniowej, ale nie bez znaczenia jest też dobór buhajów. To właśnie parametry mleka w dużej mierze decydują o cenie, jaką osiągamy w skupie. Od zawsze mleko dostarczamy do OSM Garwolin, z którą współpraca układa się bardzo dobrze, co widać zwłaszcza teraz w dobie kryzysu – powiedział Łukasz Dąbrowski.

Światło i kubatura obory mogą znacznie wpłynąć na wydajność mleczną

Największą barierą w podniesieniu średniej wydajności stada, zdaniem Łukasz Dąbrowskiego, jest stara, niska, wąska i stosunkowo ciemna obora.

Samo przeprowadzenie naszych krów do nowszego, przestronniejszego budynku o lepszej wentylacji i doświetleniu poskutkowałoby poprawą zdrowotności oraz skokiem wydajności. Nie potrzeba wcale zmieniać dawki żywieniowej ani selekcjonować krów. W obecnych warunkach najtrudniej jest latem, kiedy dochodzi efekt stresu cieplnego, wtedy mamy duże problemy z cichymi rujami – przyznał hodow...

Pozostało 85% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 00:27