Na poziom mocznika w mleku oprócz składu i bilansu dawki pokarmowej wpływa także pora roku – w lecie mocznika jest więcej niż zimąBeata Dąbrowska
StoryEditorStres cieplny u krów

Latem spadają parametry mleka, w tym zawartość białka. Jak temu zaradzić?

04.08.2023., 15:00h
W okresie letnim wielu hodowców skarży się na zbyt niską zawartość białka w mleku. Jedną z głównych przyczyn tego spadku jest stres cieplny. Na przegrzanie organizmu zwierzęta reagują bowiem nie tylko spadkiem wydajności, ale i obniżeniem procentowej zawartości białka oraz tłuszczu w mleku.

Z artykułu dowiesz się:

  • Od czego zależy zawartość białka w mleu krowim?
  • Dlaczego zawartość białka może spadać?
  • Jak poprawić parametry mleka i tym zawartość białka?

Od czego zależy zawartość białka w krowim mleku?

Zawartość białka w mleku jest cechą w dużym stopniu uzależnioną od czynników genetycznych, jednak w ponad 50% zależy od czynników środowiskowych, takich jak: żywienie, pora roku, wiek krowy czy faza laktacji (gdy zmniejsza się produkcja mleka, wzrasta w nim zawartość białka). Przypomnijmy, że zawartość białka w mleku hf-ów kształtuje się na poziomie 3,0–3,5% i większego wzrostu trudno oczekiwać. Jeżeli już, to na poziomie nie większym niż 0,1–0,2%.

Najczęściej spotykaną jednak przyczyną niskiej zawartości białka w mleku jest niedobór energii w dawce pokarmowej (lub niskie jej pobranie). Jeśli żwacz dysponuje dostateczną ilością energii z paszy, tworzy się w nim wiele białka bakteryjnego, które wykorzystane jest później do tworzenia białka mleka. Szczególną uwagę należy zwrócić na pierwsze 100–120 dni laktacji, gdyż wtedy spadek procentowej zawartości białka poniżej 3,0 wynika przede wszystkim z:...

Pozostało 75% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 07:10