W zależności od skarmianej paszy i warunków panujących w żwaczu, 50–90% białka trafiającego do dwunastnicy to białko mikroflory, zaś pozostała ilość to nierozłożone w żwaczu białko pobranej paszyBeata Dąbrowska
StoryEditorŻywienie krów mlecznych

O efektywnym żywieniu krów decyduje odpowiednia mikroflora żwacza. Jak o nią zadbać?

02.03.2024., 15:00h
Mikroorganizmy zasiedlające żwacz stanowią około 15% objętości płynu żwaczowego i dlatego też efektywność żywienia krów zależy od tego, jakie warunki zapewnimy dla ich rozwoju.

Co wpływa na mikroflorę żwacza krowy?

Przyjmuje się, że w 1 ml płynu żwaczowego znajduje się nawet do 60 miliardów bakterii. Znacznie mniej bakterii jest w stałej frakcji żwacza, w której gromadzą się liczne pierwotniaki. Skład drobnoustrojów żwacza zależy od wieku zwierzęcia, pH treści żwacza, rodzaju paszy, częstotliwości żywienia, fizjologicznego stanu organizmu – ciąża i laktacja.

Bakterie trawią głównie węglowodany (włącznie z celulozą), tłuszcze i białka. Zarówno bakterie, jak i pierwotniaki odgrywają istotną rolę również w syntezie białka. Ich organizmy przedostają się do trawieńca i dalej do dwunastnicy, gdzie zostają strawione przez enzymy żołądkowe i trzustkowe. Wartość biologiczna białka mikrobiologicznego jest znacznie wyższa niż białka większości pasz roślinnych. W zależności od skarmianej paszy i warunków panujących w żwaczu, 50–90% białka trafiającego do dwunastnicy to białko mikroflory, zaś pozostała ilość to nierozłożone w żwaczu białko pobranej paszy.

Wszystkie bakterie w żwaczu mają zdolności fermentacyjne

Wykorzystanie znajomości składu i liczby bakterii w żwaczu do oceny tra...

Pozostało 68% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 11:22