Szczególnie mało beta-karotenu znajduje się w kiszonce z kukurydzy. Przy wydajności krów powyżej 30 kg mleka, gdy paszą podstawową jest kiszonka z kukurydzy, należy liczyć się z niedoborem tej witaminyBeata Dąbrowska
StoryEditorŻywienie krów

Wraz z jesienią zaczynają się niedobory witaminy A u krów. Jak im skutecznie zapobiegać?

09.11.2023., 14:00h
Beata DabrowskaBeata Dabrowska
Coraz krótsze dni, coraz mniej światła i oczywiście monodieta, której podstawą jest kiszonka z kukurydzy powodują, że szczególnie w okresie jesienno-zimowym należy liczyć się z niedoborami beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A.

Z artykułu dowiesz się: 

  • Jakie są objawy niodoborów beta-karotenu i witaminy A u krów mlecznych?
  • Dlaczego jesień sprzyja niedoborom beta-karotenu?
  • Jak żywieniem uzupełnić jego niedobory?

Jak objawiają się niedobory witaminy A u krów mlecznych?

W organizmie zwierzęcia w wyniku przemian z 1 mg beta-karotenu powstaje około 400 j.m. witaminy A. Część beta-karotenu pozostaje jednak w formie niezmienionej, co ma ogromne znaczenie w przebiegu wielu funkcji życiowych, z których najistotniejsza wydaje się być funkcja immunostymulacyjna, czyli zwiększająca działanie układu odpornościowego.

Brak beta-karotenu w organizmie negatywnie odbija się na zdolnościach rozrodczych zwierząt. Spadek poniżej wartości minimalnych sprzyja:

  • cichym, trudno zauważalnym rujom,
  • nieregularnym cyklom płciowym (nawet do 60% cykli),
  • opóźnieniu dojrzewania pęcherzyków jajnikowych oraz owulacji,
  • niskiemu poziomowi progesteronu – hormonu odpowiedzialnego za utrzymanie ciąży,
  • wczesnej śmierci zarodków i powtarzania rui,
  • zatrzymaniu łożyska,
  • częstszym stanom zapalanym macicy po porodzie.

Beta-karoten w ciele bydła znajduje się w wątrobie, krwi i tkan...

Ten artykuł jest dostępny wyłączenie dla Prenumeratorów Tygodnik Poradnik Rolniczy
Zyskaj dostęp do tego i innych wyjątkowych artykułów
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. grudzień 2023 08:22