
Czosnek w proszku – naturalne źródło cennych substancji bioaktywnych
Proszek czosnkowy zawiera liczne aktywne metabolity, takie jak: związki siarki, enzymy, wolne aminokwasy, sterole, steroidy, glikozydy, flawonoidy, fenole i organiczne związki selenu, a także jest bogaty w witaminy z grupy B i witaminę C.
Czosnek poprawia fermentację w żwaczu i obniża emisję metanu
Zastosowanie czosnku w proszku w stężeniu 1% suchej masy pomaga utrzymać normalne pH powyżej 6, zapewniając tym samym środowisko sprzyjające normalnej fermentacji w żwaczu. Efektem skarmiania czosnku było również zmniejszenie emisji metanu o 11%. Sugeruje się również, że obecność organicznej siarki przyczyniła się do wzrostu grzybów beztlenowych, co prowadziło do zwiększonej strawności włókien, a tym samym zmniejszenia produkcji metanu.
Ponadto wyższy poziom azotu amoniakalnego w żwaczu był związany z żywieniem czosnkiem w proszku. Azot amoniakalny w żwaczu jest uważany za ważny składnik odżywczy, ponieważ stanowi główne źródło azotu do syntezy białek mikrobiologicznych.
Naturalna alternatywa dla antybiotyków – prozdrowotne właściwości czosnku
W kwestii zdrowia zwierząt, związki siarki zawarte w czosnku w proszku wykorzystywane są ze względu na liczne właściwości lecznicze, np. działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające i immunomodulacyjne, dzięki czemu proszek ten stanowi doskonałą alternatywę dla antybiotyków i innych leków, które są obecnie zakazane.
Beata Dąbrowska