StoryEditorWiadomości rolnicze

Czy Niemcy opodatkują mięso? Wzrost cen o nawet 600 proc.

11.01.2022., 09:01h
Niemcy chcą drastycznie podnieść ceny mięsa. Wszystko po to, by obniżyć jego spożycie i zrekompensować starty... naturze. Czy konsumenci są na to gotowi?

Pod koniec ubiegłego roku niemiecki minister rolnictwa Cem Özdemir wypowiedział wojnę niskiej jakości mięsu. Zapowiedział, że w Niemczech ma być więcej żywności ekologicznej, a mniej przetworzonej. I pierwszy krok w realizacji tego celu już niebawem może zostać uczyniony.

Czy Niemcy opodatkują mięso?

Jak informuje Food Navigator, przeprowadzone przez firmę analityczną DVJ Insights badania rynkowe wskazały, że aż 70% konsumentów z Niemiec, Francji i Holandii popiera podatek od mięsa, w tym koszty środowiskowe, jeśli dochody z podatków będą wykorzystane do obniżenia VAT-u na warzywa i owoce oraz wesprą rolników w zakresie zrównoważonej produkcji i poprawy dobrostanu zwierząt, a także wyrównają szanse grup o niskich dochodach.

80% Niemców, 67% Francuzów i 63% Holendrów jest gotowych zapłacić podatek w wysokości co najmniej 10 eurocentów za 100 g mięsa, jeśli pieniądze przeznaczone zostaną jako wsparcie dla rolników na poprawę dobrostanu, redukcję dwutlenku węgla i wyższe pensje dla pracowników rzeźni.

Wołowina zdrożeje nawet o 600 proc.!

Po wielu miesiącach rozmów Niemcy chcą podjąć radykalny krok w celu zwiększenia ochrony klimatu. Powołana w lipcu 2021 roku komisja rządowa, zajmująca się opodatkowaniem mięsa, doszła do wniosku, że ceny należy zwiększyć – i to dość drastycznie.

Proponuje się bowiem kilkukrotne podwyżki cen wołowiny – pięć lub sześć razy więcej, niż obecnie. To oznaczałoby, że niemiecki konsument zapłaci za kilogram wołowiny ponad 80 euro. Teraz ceny wahają się w okolicach 13 euro za kilogram tego mięsa.

Co więcej, obliczono, że produkty mleczarskie powinny być droższe o 200-400% w stosunku do obecnych cen.

Wyższe ceny mięsa mają wyrównać straty... naturze

Jak twierdzą pomysłodawcy takiego podatku, wzrost cen byłby nieunikniony, jeśli ma wyrównać straty, które w związku z zanieczyszczeniem środowiska i utratą bioróżnorodności ponosi natura.

Komisja ds. podatku mięsnego podała również dane analityczne dotyczące kosztów, jakie ponosi środowisko naturalne. Otóż rolnictwo na skalę przemysłową ma przyczyniać się do strat środowiskowych na poziomie około 90 milionów euro rocznie.

Żeby odwrócić ten trend, zalecono inwestycje w przekształcenie rolnictwa na bardziej zrównoważone i ekologiczne – około 7 do 11 miliardów euro rocznie.

Nowy rząd Niemiec deklaruje także zwiększenie udziału ekologicznego rolnictwa z obecnych 10% do 30% do 2030 roku.

oprac. al na podst. EuroMeatNews
fot. pixabay.com

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 00:55